Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Hospital Kuks vystaví předlohu Braunovy sochy Víry ze souboru Ctností a Neřestí

Barokní hospital Kuks na Trutnovsku v pátek vystaví předlohu sochy Víry od Matyáše Bernarda Brauna. Jde přibližně o 30 centimetrů vysokou sošku, která na počátku 18. století sloužila jako předloha Braunovým tovaryšům při vytváření známého souboru 24 soch Ctností a Neřestí. Dílo zvané bozzetto je vyrobené z pálené hlíny a je jediným dochovaným předstupněm těchto soch. Originál bozzetta je uložen v Národní galerii, která na Kuks zapůjčila jeho věrnou kopii.

Z předloh pro soubor Ctností a Neřestí se zachovalo jen bozzetto pro sochu Víry. "Vystavíme jej vedle originálu sochy Víry, aby návštěvník mohl sám porovnat, kolik volnosti ponechal Matyáš Bernard Braun svým tovaryšům při tesání velkých skulptur," dnes řekl kastelán Kuksu Libor Švec. Poznamenal, že vystavení předlohy je součástí připomínek letošních 340 let od narození Matyáše Bernarda Brauna.

Bozzetto bude vystaveno v lapidáriu, kde jsou umístěné originály Ctností a Neřestí. Prohlídka lapidária je součástí základního návštěvnického okruhu. Bozzetto by mělo být na Kuksu k vidění minimálně do konce letošní návštěvnické sezony, uvedl Švec.

Alegorie soch Ctností a Neřestí vznikly v letech 1718 až 1720 na přání zakladatele Kuksu Františka Antonína Šporka. Vytesal je Matyáš Bernard Braun se svojí dílnou. Sochy představují dobré i špatné vlastnosti, kromě víry například naději, spravedlnost, lakomství či obžerství.

Originály soch do roku 1984 stály před severním průčelím hospitalu, nyní se nacházejí v lapidáriu. Před severním průčelím stojí kopie soch.

Hospital Kuks dal na počátku 18. století vystavět František Antonín Špork za účelem péče o přestárlé a práce neschopné muže z okolí. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. V roce 2014 hospital prošel rozsáhlou opravou za 440 milionů korun. Hospital je ve správě Národního památkového ústavu, loni jej navštívilo 63.000 lidí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hospital Kuks

Štítky ČR, památky, výtvarné, sochy, Kuks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospital Kuks vystaví předlohu Braunovy sochy Víry ze souboru Ctností a Neřestí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.