Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Obyvatelé Hořic přijdou o zubní ordinaci. Náhradu budou hledat obtížně

Po desítkách let spolehlivého působení manželů Novákových v Hořicích přichází čas na rozloučení s jejich stomatologickou ordinací. Tisíce pacientů využívalo jejich práci a odborný přístup, nyní však budou muset hledat nového zubního lékaře. Situace není jednoduchá, jelikož kapacity v regionu jsou omezené a mnoho pacientů zůstává v nejistotě.

Město a Oblastní komora stomatologů spolupracují na rychlém řešení. Hořice plánují vypsat výběrové řízení na pronájem ordinací, s cílem přilákat nové stomatology. Výhody jako podpora zkušených kolegů a dobré pracovní podmínky již vyzdvihla předsedkyně komory, MDDr. Martina Janáková.

„Další naděje je spojena s novými absolventy zubního lékařství z Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Spolupráce s Krajským zdravotním radou by měla pomoci zajistit, aby se mladí stomatologové uchytili a začali zde svoji kariéru,“ vysvětluje radnice na webu města.  

Pro pacienty to znamená komplikace. Podle města je důležité, aby využívali možnost konzultace se svými zdravotními pojišťovnami, které mají povinnost pomoci najít dostupnou stomatologickou péči.

Nejbližší zubní ordinace najdou obyvatelé Hořic například v Lázních Bělohrad, Nové Pace, Jičíně, Nechanicích nebo Hradci Králové. Většina z nich má však plné kapacty.  

Stomatologická situace v kraji je napjatá

Dostupnost stomatologické péče v Královéhradeckém kraji je dlouhodobě výzvou, zvláště v menších městech a venkovských oblastech. S narůstajícím počtem odcházejících lékařů do důchodu a nedostatkem nových absolventů, kteří by byli ochotni v těchto oblastech pracovat, se situace stává stále napjatější. Tento nedostatek má za následek delší čekací doby na ošetření a nutnost cestovat za zubní péčí do větších městských center.

Oblastní zdravotní rada a místní samosprávy intenzivně hledají řešení, jak tuto situaci zlepšit. Jedním z navrhovaných opatření je zvýšení financování pro zubní kliniky, které by stimulovalo zájem lékařů o působení v méně atraktivních lokalitách.

Důraz se klade také na spolupráci s vysokými školami, které by mohly přesvědčit studenty o výhodách práce v regionu, nejen z hlediska profesního, ale i životního stylu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Hořice

Štítky Hořice, Královéhradecký kraj, zubní lékař, Hradec Králové, pacient, Univerzita Karlova, Krajská zdravotní, Lázně Bělohrad, Nová Paka, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Hořic přijdou o zubní ordinaci. Náhradu budou hledat obtížně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.