Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Startuje rekonstrukce Vrbenského kasáren v centru Hradce Králové

Velmi důležitý den nastane zítra pro Hradec Králové. Odpoledne budou zahájeny stavební práce na revitalizaci objektu Vrbenského kasáren v centru města.

Proměna zandebaných Vrbenského kasáren vyjde na více jak půl milirady a většinu by měly pokrýt dotace. Vrbenského kasárny jsou dlouhodobě nevyužívaný vojenský objekt v centru Hradce Králové. Rekonstrukce a přístavba objektu vyřeší synergicky několik problémů, Na jedné straně pokračující chátrání objektu a nutnost řešit tento zanedbaný brownfield v centru krajské metropole, na druhé straně nedostatečné prostory pro činnost Muzea východních Čech v Hradci Králové, a to jak pro odbornou práci, tak pro prezentaci sbírkových předmětů.

"Zároveň projekt počítá i s přístavbou se vstupním prostorem pro setkávání a s celkovým kulturním, vzdělávacím a společenským zázemím pro návštěvníky z řad široké veřejnosti. Jsem ráda, že tento záměr, který provázím od jeho počátku, tedy již více než 10 let, míří k realizaci. Nejenže umožní vznik nové a jedné z největších přírodovědeckých expozic v České republice a také nové expozice archeologické, ale také vytvoří prostory pro zázemí a rozvoj činnosti nového Centra kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje pro moderní styl prezentování sbírek a Digitalizačního centra pro muzejnictví sloužícího pro vysoce moderní digitální dokumentaci sbírkových předmětů i listin. Tato centra budou v rámci své činnosti podporovat rozvoj i dalších muzeí,“ uvedla náměstkyně pro oblast kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

„Areál Vrbenského kasáren je ve velmi špatném stavu a vyžaduje podstatně náročnější úpravy než již zrekonstruované sousední Gayerovy kasárny. Tomu odpovídá i stavebně-technická příprava záměru, která byla náročná zejména tím, že se objekt nachází v památkové zóně, a bylo tedy nutné hledat optimální řešení, které by pokrylo potřeby krajského muzea, dosáhlo určitého energetického standardu a zároveň respektovalo požadavky památkové péče. Zejména náročná byla projektová příprava fasády objektu, intenzivně jsme v rámci přípravy spolupracovali s památkáři na výběru nejvhodnějšího postupu realizace fasády, který se také několikrát ověřoval prostřednictvím vzorkování,“ řekl Pavel Bulíček, první náměstek hejtmana odpovědný za krajské investice.

Vrbenského kasárny jsou novorenesanční stavbou v centru Hradce Králové, která tvoří komplex s Gayerovými kasárnami a dalšími budovami v areálu. Od roku 2022 jsou v majetku kraje, kterému je darovalo město Hradec Králové.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Vrbenského kasárna, Hradec Králové, rekonstrukce, město, ČR, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startuje rekonstrukce Vrbenského kasáren v centru Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.