Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Hlasy v eurovolbách v Česku sečetli komisaři ve všech okrscích

Hlasy voličů v evropských volbách v Česku sečetli volební komisaři ve všech okrscích, vyplývá večerního sdělení Českého statistického úřadu (ČSÚ) na sociální síti X. Údaje z posledního okrsku dostali statistici v 19:40, tedy o zhruba půl hodiny dříve než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety. Celkové výsledky včetně účasti zveřejní statistický úřad v neděli později večer potom, co se uzavřou všechny volební místnosti v Evropské unii, konkrétně v Itálii.

V prvních hodinách po uzavření volebních místností v Česku ve 14:00 přitom sčítání postupovalo o něco pomaleji než při volbách předcházejících. "V 16:00 byla převzata data z 10.866 okrsků. V roce 2019 šlo ve stejný čas o 12 036 okrsků," hlásili odpoledne statistici. O něco dřív oznámili, že v 15:21 měl statistický úřad ve svých databázích data z 5000 volebních okrsků, přičemž před pěti lety měl ve stejném čase údaje z 6171 okrsků. Letos bylo v Česku 14 714 volebních okrsků, v roce 2019 jich bylo 14 766.

Později se rozdíl v počtu okrsků, z nichž statistický úřad převzal data, v mezivolebním srovnání snížil. "Krátce po 16:30 obdržel ČSÚ data z 13 480 okrsků. V roce 2019 jich bylo 14 069," informoval. V 17:30 chyběly údaje ze 110 okrsků a po 19:00 z posledních čtyř. Před pěti lety převzal úřad údaje z posledního okrsku ve 20:14.

První data z volebního okrsku obdržel letos statistický úřad ve 14:22. Před pěti lety to bylo o dvě minuty později. Letošní prvenství drží okrsek v Ústí nad Labem - Neštěmicích. "Následoval okrsek v Blatné na Strakonicku a v Žimuticích na Českobudějovicku," sdělili statistici.

Výsledky voleb do nedělních 23:00 zveřejnit nelze. Statistici upozornili na to, že úřad data z okrsků jen přijme a dál je nezpracovává. Celkovou sumarizaci výsledků a přepočet hlasů na mandáty provede v neděli večer. Od dnešního odpoledne nebyly na oficiálním volebním serveru přístupné údaje k žádným volbám. "K obnovení dostupnosti dojde v neděli 9. června po 23:00 po oznámení celkových výsledků voleb na tiskové konferenci," sdělil dříve úřad. Nyní je možné podle volebního zákona publikovat například údaje z výzkumů exit poll, kdy jsou dotazováni voliči právě vycházející z volebních místností, nebo i o volební účasti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Česko, volby do Evropského parlamentu, volby, statistická služba, volební místnost, Český statistický úřad, Ústí nad Labem, okres Strakonice, okres České Budějovice, Neštěmice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlasy v eurovolbách v Česku sečetli komisaři ve všech okrscích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.