Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Policie obvinila devět lidí z pašování drog do věznice Valdice, pět je vězňů

Policie v minulých dnech obvinila devět lidí z pašování drog a léčiv do věznice ve Valdicích na Jičínsku. Pět z obviněných jsou vězni, tři jsou ženy. Případ detektivové a vězeňská služba řešili od loňského září. Zasílání drog do věznice Valdice policie neodhalila poprvé. Obviněným v případě odsouzení hrozí trest až deset let vězení.

Ve věznici Valdice, která bývá označována za nejtěžší žalář v zemi, si trest odpykává více než 1000 vězňů. Součástí věznice je i oddělení pro doživotně odsouzené.

Vězeňská služba na případ přišla loni v září při kontrole zásilek, kdy narazila na balíček s podezřelou látkou. "Situace se následně během krátkého období několikrát zopakovala,"  řekla mluvčí policie Karolína Macháčková. Drogy a léčiva do věznice přicházely ukryté v manžetě tepláků, v houbičkách na mytí nádobí, v propisovacích tužkách, v náplastech či pěnových samolepkách.

Z devíti podezřelých policie sedm lidí ve věku od 26 do 56 let obvinila jako členy organizované skupiny. "Čtyři z nich byli ve výkonu trestu a instruovali osoby z venku, jak zakázané látky konspirativně doručovat, aby se k nim dostali do věznice a mohli je dále distribuovat dalším odsouzeným," uvedla mluvčí. Zbylí dva obvinění se na pašování podíleli menší měrou.

Loni v lednu policie uzavřela případ pašování drog do věznice Valdice se sedmi obviněnými. Podle spisu obžalovaní jednali jako členové organizované skupiny složené ze čtyř mužů a tří žen. Tři z nich byli vězni. Případ začal tím, že vězeňská služba v květnu 2021 zachytila 40 gramů pervitinu. Členy gangu, kteří nebyli ve vězení, policie dopadla začátkem roku 2022.

Ještě rozsáhlejší případ řešila policie v roce 2020. Kriminalisté tehdy v případu stíhali 15 lidí, z nichž sedm bylo z řad odsouzených. Také tato skupina pracovala organizovaně. Obvinění drogy či zneužitelná léčiva do věznice podle policie posílali ukryté v balíčcích v různých předmětech, například v igelitových taškách s úkryty, obalech od fixů či speciálně vyztužených a upravených obálkách.

Ohodnoť článek

Štítky policie, Valdice, drogy, okres Jičín, léčivo, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila devět lidí z pašování drog do věznice Valdice, pět je vězňů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.