Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

K tragické srážce dvou vlaků v Pardubicích musel i záchranářský vrtulník z Hradce Králové

, aktualizováno 6. června 2024, 12:24

Ve středu večer došlo v Pardubicích k tragické nehodě, kdy se rychlík společnosti RegioJet srazil čelně s nákladním vlakem. Nehoda vyžádala čtyři životy a další lidé byli zraněni. Na místo letěl záchranářský vrtulník z Hradce Králové.

Srážka dvou vlaků se odehrála krátce před jedenáctou večer nedaleko stanice Pardubice-centrum. Expresní vlak jíždící z Prahy do Košic narazil do nákladního vlaku, který vezl karbid vápníku. Naštěstí byly první dva vagony nákladního vlaku prázdné, což zabránilo dalším škodám.

V době nehody bylo na palubě rychlíku více než 300 cestujících. Přední část vlaku byla vážně poškozena. Podle ředitele záchranné služby Pardubického kraje, Igora Paara, tragédie stála život čtyři osoby, tři utrpěly středně těžká zranění a dalších dvacet lehká. Výše zranění některých cestujících může být ještě upřesněna.

Drážní inspekce odhaduje, že škody z nehody přesáhnou 110 milionů korun, s největšími poškozeními na nákladním vlaku a expresním vlaku. Provoz na trati byl obnoven až dnes ráno, ale s omezením na jednu kolej.

Záchranáři, včetně dvou vrtulníků z Hradce Králové a Prahy, byli na místo rychle mobilizováni a aktivován byl traumaplán. Situace na místě zůstává napjatá, zatímco úřady pracují na vyšetřování příčin této katastrofy.

Expres v Pardubicích podle inspekce projel návěstidlo na červenou

Osobní expres minul ve středu večer v Pardubicích návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené cesty pro nákladní vlak, vyplývá ze zjištění Drážní inspekce. Při následném střetu zemřeli čtyři lidé a 27 skončilo v nemocnicích. Zda se jednalo o technickou závadu, lidskou chybu nebo kombinaci obou faktorů.

Závěry vyšetřování tragické nehody není podle mluvčího inspekce Martina Drápala možné předjímat. "Drážní inspekce se totiž rovněž zabývá okolnostmi dané mimořádné události a přispívajícími faktory, proto si její šetření vyžádá několik měsíců," uvedl. Dodal, že závěrečná zpráva zveřejněna na webu úřadu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drážní inspekce | Zdroj Novinky.cz, ČTK

Štítky Pardubice, Hradec Králové, Pardubický kraj, Praha, Košice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K tragické srážce dvou vlaků v Pardubicích musel i záchranářský vrtulník z Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.