Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Druhá etapa modernizace náchodské nemocnice má zelenou

Modernizace Oblastní nemocnice postoupí příští rok do druhé a finální etapy. Ta získala stavební povolení. Už loni zastupitelé kraje schválili příslib financování investice ve výši 1,52 miliardy korun. Součástí odhadu je také pořízení nábytkového a interiérového vybavení. Zdravotnické technologie a IT vybavení pořídí sama nemocnice.

V přípravě je nyní vypsání výběrového řízení na stavební práce. „Dvouetapová rozsáhlá modernizace a přestavba areálu náchodské nemocnice je důležitou zdravotnickou investicí. Díky tomu bude nemocnice fungovat efektivněji, a to nejen po stránce ekonomické, ale i po stránce péče o klienty, což je naší hlavní prioritou. Zlepší se celková logistika i přístupy pro personál, pacienty, návštěvy či dodavatele zdravotnického a dalšího materiálu. Investice do zdravotnictví jsou naším dlouhodobým strategickým cílem. V uplynulých letech jsme proto v této oblasti investovali a máme připravené investice v celkové výši kolem jedné miliardy pro každou z krajských nemocnic,” uvedl v tiskové zprávě hejtman Martin Červíček.

První etapa byla dokončena před čtyřmi lety. Cílem celé modernizace je přestěhování veškerých oddělení a provozů z horního areálu nemocnice do dolního areálu, díky čemuž bude veškerá zdravotnická péče centralizovaná.

V připravované etapě modernizace dojde k výstavbě dalšího pavilonu a k adaptaci těch stávajících na finální centralizaci péče. Tato etapa plynule naváže na samostatné projekty výstavby urgentního a centrálního příjmu a přístavby vstupu včetně nového gastro provozu, které v areálu od března probíhají. Výběrové řízení na druhou etapu modernizace plánujeme vypsat v příštích měsících. Stavební práce by pak mohly začít zkraje příštího roku a budou probíhat dva a půl roku,“ upřesnil první náměstek hejtmana pro investice, inovace a IT Pavel Bulíček.

V dolním areálu vznikne nový pavilon (s označením D) na místě stávajících pavilonů D a E. Dále kraj zajistí centrální zastřešenou halu s hlavním vstupem přes pavilon ambulance a neurologie a stavební úpravy ve stávajících třech přilehlých pavilon A, B a C. Jejich cílem je co nejvyšší využití prostor po dostavbě pavilonu D. Jedná se o rozšíření stávajícího oddělení neurologie v pavilonu B do prostor přestěhované urologie, realizace lékárny v pavilonu C a ambulancí v pavilonech A a B.

V novém pavilonu D se bude nacházet laboratorní patro s transfúzní stanicí, hemodialýzou a mikrobiologickou a biochemickou laboratoří. Díky tomuto pavilonu se také rozšíří interní a urologická ambulance. Pavilon bude mít nové oddělení onkologie a interní jednotky intenzivní péče a péče pro předčasně narozené děti, nové interní lůžkové oddělení a léčebnu dlouhodobě nemocných.

Součástí nového pavilonu bude také rozšíření dětského lůžkového oddělení a centrální hospodářské zázemí pro zásobování nemocničního monobloku. V rámci etapy vzniknou také prostory pro radiologii, které provozně navážou na stávající zobrazovací metody umístěné v pavilonu K a zároveň navážou na centrální zastřešenou halu.

Ohodnoť článek

Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky modernizace, nemocnice, Náchod, etapa, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá etapa modernizace náchodské nemocnice má zelenou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.