Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

V hradeckém kraji jsou týdenní přírůstky černého kašle stále v desítkách

V Královéhradeckém kraji v uplynulém týdnu přibylo 86 nových případů onemocnění černým kašlem, což se značně přibližuje rekordnímu týdennímu přírůstku. Krajští hygienici ho zaznamenali před měsícem, když evidovali za týden 94 nových případů. Zatímco za celý loňský rok bylo zjištěno 17 případů černého kašel, od začátku letošního roku už přes 900.

"Počty nově zachycených případů onemocnění černým kašlem v Královéhradeckém kraji se od poloviny března pohybují v řádech desítek týdně. V letošním roce tak v kraji evidujeme k 26. květnu celkem 918 případů," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí

Za leden to byly čtyři případy tohoto onemocnění, v únoru 49, v březnu 181, v dubnu 331 a v květnu zatím 253 případů černého kašle.

Krajští hygienici mají nahlášeno za uplynulý týden 86 případů, před tím byly týdenní přírůstky 80, 73, 56, 94, 81 a 72 případů.

První člověk nakažený černým kašlem, který letos v Česku zemřel, byl z Královéhradeckého kraje. Podle Státního zdravotního ústav (SZÚ) šlo o dvaašedesátiletého muže z okresu Náchod, který měl i další vážná onemocnění, zemřel 10. února. Nezemřel na onemocnění černým kašlem, ale na svá základní onemocnění, uvedli hygienici.

Nemoc se v úvodu projevuje jako běžná respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý kašel, přičemž záchvaty mohou přetrvávat několik dní. Nákaza je nebezpečná hlavně pro neočkované děti nebo seniory.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, zdraví, černý kašel, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji jsou týdenní přírůstky černého kašle stále v desítkách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.