Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hradec Králové se rozsvítí novým LED osvětlením. Radnice se pustila do výměny toho starého

Hradec Králové chystá velkou změnu v oblasti veřejného osvětlení. Postupně budou v několika etapách vyměněna stávající svítidla za nová, moderní LED světla. Hlavní výhodou budou ušetřené peníze, které radnice bude moci využít jinde. První etapa začne již začátkem června a zaměří se na velký okruh.

Radnice na tento projekt získala dotaci, která pokryje téměř veškeré náklady. Druhá, rozsáhlejší etapa je už v přípravě a bude se týkat malého okruhu. Radní města už schválili vypsání výběrového řízení na zhotovitele druhé etapy i přijetí dotace na první etapu. 

„Chceme v našem městě upřednostnit moderní styl veřejného osvětlení, proto jsme zvolili LED svítidla. Jsou nejen ekologičtější, ale také úspornější a mají delší životnost. Díky této výměně bychom na veřejném osvětlení mohli i výrazně ušetřit,“ uvádí v tiskové zprávě náměstek Lukáš Řádek (TOP 09). Nová světla budou mít přirozené teplé tóny, které nejsou pro oči zatěžující. 

„V první etapě nahradí stávající světla 381 nových LED svítidel a 21 výložníků po celé délce velkého Gočárova okruhu, což je přibližně 5,5 kilometru. Práce začnou v červnu a zajistí je technické služby,“ dodává náměstek Pavel Vrbický (Piráti). Náklady na první etapu dosáhnou 3,7 milionu korun včetně DPH a práce provede společnost Bares Elestav. 

Na první etapu výměny osvětlení město získalo dotaci z Národního plánu obnovy pod Ministerstvem průmyslu a obchodu ve výši téměř 3,5 milionu korun.  

Druhá etapa zahrne výměnu 764 nových svítidel a 142 výložníků v ulicích Komenského, Československé armády, Gočárovy třídy a jejich postranních ulic, Koutníkově ulici a ulici Bratří Štefanů, a také části Rašínovy třídy. Pokud vše půjde podle plánu, zhotovitel bude vybrán koncem letošního roku a montáž proběhne v příštím roce. 

V dalších etapách se plánuje výměna osvětlení v Pospíšilově, Brněnské, Štefánikově a Hradecké ulici. Do budoucna by mohly být zahrnuty i odlehlejší lokality jako Piletice nebo Rusek. 

Veřejné osvětlení ve městě spravují Technické služby Hradec Králové. Ročně zaplatí za provoz včetně oprav, údržby, výměny stožárů a kabeláže více než 55 milionů korun. Tato částka zahrnuje také vánoční osvětlení a zvýšení cen elektrické energie. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mopos Communications

Štítky osvětlení, LED, Mountfield Hradec Králové, dotace, svítidlo, veřejné osvětlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se rozsvítí novým LED osvětlením. Radnice se pustila do výměny toho starého  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.