Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Starostům by od září mohla radit umělá inteligence. Projekt chystá Svaz měst

Starostům by od letošního září mohla pomoci získávat informace pro jejich rozhodování umělá inteligence. Projekt umělé inteligence pod názvem Profesionální aliance spojenců měst a obcí (Pasmo) chystá Svaz měst a obcí ČR ve spolupráci s Českou spořitelnou. Od září by šlo o pilotní provoz.

"Na starosty se valí stále více agendy. Otázky na ně jsou napříč celou veřejnou správou a vše v určité hloubce nelze pojmout. Proto starostům připravujeme jakéhosi kapesního pomocníka, kterého budou mít v počítači nebo v mobilním telefonu," řekla výkonná ředitelka svazu Radka Vladyková.

Starosta by díky chatbotu, který bude mít název Honza, měl dostat na jednom místě rychlou, ucelenou a pravdivou službu, která mu pomůže zorientovat se v různé problematice. Například při zamýšlené výstavbě školy, bytů či obnovitelných zdrojů energií. Měla by dát odpověď na řešení různých životních situací, s nimiž potřebují lidé poradit.

Informace bude chatbot získávat distančně z veřejně přístupných dat státní správy, státních úřadů a ministerstev. "Důležité je, aby data byla ověřená, aby se chatbot netoulal po neověřených webech nebo někde po síti. Tematické okruhy budou přibývat postupně," uvedla Vladyková. S úřady státní správy by svaz chtěl mít na projekt Pasmo uzavřená memoranda.

Důležitou roli budou mít sami starostové, kteří budou chatbota od léta trénovat a korigovat. S nabídkami řešení by se měly zapojit i soukromé firmy. Svaz uvažuje, že Pasmo by v pilotním ročním režimu bylo starostům a zastupitelům k dispozici zdarma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, správa, internet, AI, obce, ISSS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostům by od září mohla radit umělá inteligence. Projekt chystá Svaz měst  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.