Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Dvůr Králové modernizuje osvětlení. Nová svítidla přinesou úspory a méně světelného smogu

Radnice ve Dvoře Králové nad Labem se pustila do výměny starého pouličního osvětlení. Pracovníci budou stará a neúsporná světla vyměňovat po celý měsíc. Kromě lepší viditelnosti si radnice slibuje i velké úspory na elektrické energii.

Nová světla už mají obyvatelé například v ulicích Lipová, Březinova, Heydukova nebo 5. května. Někteří obyvatelé si však stěžují, že pouliční osvětlení svítí méně. Radnice se však brání tím, že je vše podle norem. Nová světla totiž nezpůsobují světelný smog a jejich světelný paprsek je tak využitý efektivně.  

„Nová svítidla jsou pořízena v souladu s normami a jsou o polovinu až dvě třetiny úspornější, než byla ta dosavadní. Chromatičnost světla je zvolena 2 700 K a splňuje tak doporučení osvětlovat zastavěné oblasti svítidly s chromatičností 1 800 až 3 000 K,“ uvádí v tiskové zprávě Dominik Valenta, ředitel Technických služeb města Dvora Králové nad Labem. 

Celkem chce radnice vyměnit 270 světel. Za ty zaplatí 4,7 milionu korun. Část peněz se ale podařilo získat z Národního plánu obnovy. Dotace tak pokryje prostředky ve výši 2,1 milionu korun.  

„Výměna svítidel odráží nejen potřebu úspor elektrické energie, ale zároveň reaguje na požadavky na snížení světelného smogu ve městě,“ podotýká ve zprávě místostarosta Vítězslav Šturma

Ohodnoť článek

Foto tookapic | Pixabay

Štítky svítidlo, smog, Dvůr Králové nad Labem, osvětlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové modernizuje osvětlení. Nová svítidla přinesou úspory a méně světelného smogu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.