Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zámky a hrady v Královéhradeckém kraji lákají na novinky

Památky ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově, nabídnou v květnu několik novinek včetně kulturního programu. Do 8. května zdobí interiéry zámku Hrádek u Nechanic květinová aranžmá, v hospitalu Kuks bude 11. května vernisáž obrazů Patrika Rutkovského na téma Ctnosti a Neřesti.

Státní památky v kraji letos zahájily sezonu 28. března před Velikonocemi, loni 1. dubna. Na zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku je letošní novinkou zpřístupněné takzvané císařské apartmá, které připomene rod Habsburků. Návštěvníci budou mít také možnost zakoupit si nové publikace o zámku či o rodu Harrachů.

"Hostinské pokoje budou k vidění opět až o červnových víkendech či o letních prázdninách. Na květen jsou připravena divadelní a muzikálová představení v nádvoří," sdělila mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Na zámku Opočno na Rychnovsku 1. května začala prodejní výstava azalek, která je každou sobotu do 1. června doplněna komentovanou prohlídkou vždy jiné části zámeckého parku. Na 8. květen jsou v nabídce rozšířené prohlídky zbrojnic, na 25. květen akce Letohrátky – dětský den v zámeckém parku. V parku se 8. května koná charitativní běh dětí. V horní části zámeckého parku jsou doplněné popisy exotických dřevin a na pokladně lze koupit novou brožuru o historii zámku.

"Soirée u vévodkyně za svitu svící je v zámku v Ratibořicích nachystáno na večer 11. května. Pouze při těchto mimořádných prohlídkách spatří návštěvníci zámecké interiéry osvětlené tak, jak je vídali jejich obyvatelé před více než 200 lety," sdělila Bidlasová.

Prohlídky začínají ve 20:30 a vstupenky na tuto akci jsou k dispozici on-line či po telefonickém zarezervování.

Vernisáž obrazů Patrika Rutkovského na téma Ctnosti a Neřesti je naplánovaná na 11. května od 11:05 ve sklepení hospitálu Kuks na Trutnovsku. Návštěvníkům představí 14 velkoformátových obrazů, uvedla Bidlasová. V sobotu 11. května se na Kuksu koná koncert Jany Veberové a 18. května krosový maraton Zkus maraton Kuks.

Náchodský zámek má od konce loňského roku opravené střechy na piccolominském traktu. Všech pět památek v Královéhradeckém kraji ve správě NPÚ loni zaznamenalo nárůst návštěvnosti, v součtu o devět procent na 223.799 návštěvníků. Hodnot před epidemií covidu ale nedosáhla. V roce 2019 činila téměř 273.000 lidí, rekordním byl rok 2015 s návštěvností 346.000 lidí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zkuskuks

Štítky Kuks, kultura, zámek, hrad, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámky a hrady v Královéhradeckém kraji lákají na novinky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.