Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Nejnavštěvovanějším přírodním cílem v ČR loni opět byly Adršpašské skály

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku loni opět byly Adršpašské skály v Královéhradeckém kraji. Zavítalo do nich 488 tisíclidí, což bylo o 22 procent více než předloni. Počet návštěvníků o 3,83 procenta překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z dat státní agentury na podporu cestovního ruchu CzechTourism, které má ČTK k dispozici. Agentura podle své mluvčí Kateřiny Beránkové do žebříčku zařadila takové přírodní turistické cíle, u kterých lze fakticky změřit návštěvnost, a to například prodejem vstupenek nebo čidly.

Za Adršpašskými skalami stejně jako předloni následovala Lysá hora v Moravskoslezském kraji, kterou navštívilo 320 tisíc lidí. Ve srovnání s rokem 2022 to byl téměř poloviční nárůst. Kolem čidla u rozcestí Tři prameny v Českém Švýcarsku, odkud vede trasa na Pravčickou bránu, loni prošlo přibližně 300 tisíc lidí, což bylo o necelou pětinu více než v roce 2019. K Pravčické bráně neměli turisté kvůli požáru, který v Českém Švýcarsku vypukl 23. července 2022, do 1. října 2022 přístup.

Punkevní jeskyně s propastí Macocha v Jihomoravském kraji, které byly čtvrtým nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku, loni přivítaly o 11,31 procenta více lidí než v roce 2022, tedy zhruba 210 tisíc. V roce 2019 se tam zajelo podívat asi 212 tisíc lidí, vyplývá z dat agentury CzechTourism.

Desetiprocentní propad v návštěvnosti proti roku 2019 loni zaznamenaly Prachovské skály v Královéhradeckém kraji. Zavítalo do nich zhruba 152 tisíc lidí, což bylo naopak o 6,22 procenta více než předloni. Ještě více ve srovnání s rokem 2022, o 38,14 procenta, loni návštěvnost vzrostla v Teplických skalách v Královéhradeckém kraji, kam přijelo 134 tisíc lidí. Za Teplickými skalami následovala pěší turistická trasa z Jelení boudy ve směru na Sněžku, kudy podle agentury CzechTourism prošlo asi 119 tisíc lidí, což proti roku 2022 bylo o 16,91 procenta více a proti roku 2019 o 35,87 procenta více.

K vyhledávaným přírodním turistickým cílům loni patřila také osada Mezná v Českém Švýcarsku, která přivítala asi 112.000 návštěvníků. Meziročně tam počet turistů vzrostl o čtvrtinu, proti roku 2019 naopak o necelých 16 procent klesl. Pěší turistická trasa z Luční boudy ve směru na Sněžku pak loni přilákala téměř 104 tisíc lidí a Jetřichovické vyhlídky v Ústeckém kraji asi 81 tisíc lidí.

Do pomyslného žebříčku 15 nejnavštěvovanějších přírodních turistických cílů v Česku se dostaly ještě Koněpruské jeskyně, pěší turistická trasa z Výrovky přes Chalupu a na Rozcestí v Peci pod Sněžkou, trasa z Pramene Labe směr Cesta česko-polského přátelství ve Špindlerově Mlýně či areál Monínec, který se proti roku 2022 propadl z pátého místa. Dále také pěší turistická trasa z Vosecké boudy směr Cesta česko-polského přátelství v Harrachově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto adrspasskeskaly.cz

Štítky Česko, skála, turistická stezka, Národní park České Švýcarsko, Královéhradecký kraj, Pravčická brána, CzechTourism, Sněžka, Lysá hora, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejnavštěvovanějším přírodním cílem v ČR loni opět byly Adršpašské skály  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.