Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V Hradci Králové by měl pokračovat dotovaný provoz sdílených jízdních kol

Ve stotisícovém Hradci Králové by měl pokračovat dotovaný provoz sdílených jízdních kol. Město chystá vypsání koncesního řízení na nového provozovatele služby, který naváže na současný kontrakt města se společností nextbike Czech Republic. Firma má s městem smlouvu do konce června, do nového řízení se také bude moci přihlásit.

Provozovatel by měl ve městě nabízet ke sdílení nejméně 250 kol, z toho má být 220 klasických a 30 na elektrický pohon. U klasicích kol bude prvních 15 minut jízdy díky dotaci od města zdarma, pak bude cena jedna koruna za minutu jízdy. Elektrokola město dotovat nebude, zájemce za minutu jízdy zaplatí dvě koruny.

Nyní nextbike v Hradci Králové nabízí 250 klasických kol, prvních 15 minut je zdarma. Službu ve městě nabízí od 1. července 2022.

Podmínky koncese v úterý projednali radní města, schvalovat je ještě budou zastupitelé na zasedání 30. dubna. Roční hodnota dotace by měla být tři miliony korun, koncese by měla být udělena na 43 měsíců.

V Královéhradeckém kraji dotovaná sdílená kola mají lidé k dispozici ještě ve Dvoře Králové nad Labem, ve Vrchlabí, na Rychnovsku, v Hořicích na Jičínsku, v Jičíně a v Trutnově. Všude je prvních 15 minut jízdy zdarma. V Hradci Králové, Dvoře Králové, Hořicích, Trutnově a v Jičíně sdílená kola podporují radnice.

Ve Vrchlabí a na Rychnovsku zavedení sdílených kol inicioval a finančně podporuje nadační fond automobilky Škody Auto, která má ve Vrchlabí závod na výrobu převodovek a v Kvasinách na Rychnovsku závod na výrobu aut. Všude kola provozuje firma nextbike Czech Republic.

Královéhradecký kraj letos podporuje sdílená kola dotací čtyři miliony korun, obec může získat až půl milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nextbike

Štítky ČR, správa, doprava, služby, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové by měl pokračovat dotovaný provoz sdílených jízdních kol  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.