Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V sadech, u dětských hřišť i muzea se v Hradci objeví nové barevné koše na tříděný odpad

Hradec Králové patří mezi českou špičku ve třídění odpadu a chce být ještě lepší. Po městě proto rozmísí barevné koše na třídění odpadu. Objeví se v parcích nebo u dětských hřišť.

Třídit odpad bude po Hradci Králové o něco jednodušší. Na více než dvou desítkách míst se objeví barevné koše na tříděný odpad. Cílem podle města je snížit množství skládkovaného odpadu.

Na vybraných místech se tak vedle běžných odpadkových košů pro ukládání směsného komunálního odpadu také odpadkové koše na plast, papír a sklo. Předpokládaná cena projektu včetně svozu, který bude zahájen v květnu, je více než 120 tisíc korun s DPH.

Dlouho se sledovalo, co nejčastěji v koši končí. Minimálně z osmdesáti procent tvoří odpad obaly z konzumace nápojů a potravin, především PET lahve a další plastové obaly, nápojové plechovky, skleněné lahve a papírové obaly, tedy odpady jednoznačně vhodné k recyklaci. Zbytek obsahu tvoří drobný směsný komunální odpad, cigaretové nedopalky, dětské pleny nebo psí exkrementy. „Odpadkové koše na plast, papír a sklo se proto objeví zejména v parcích, u dětských hřišť, mlhovišť nebo v centru města, kde dochází k většímu pohybu lidí, ke konzumaci nápojů a potravin, a tedy i ke vzniku odpadních obalů. Barevné koše budou umístěny například v Šimkových, Sukových a Žižkových sadech, dále u Muzea, nebo ve Foglarově uličce,“ říká náměstek odpovědný za oblast strategického rozvoje Lukáš Řádek.                                     

„Odpadkové koše pro sběr separovaného odpadu budou barevně odlišeny a opatřeny polepem s informací, pro jaký typ odpadu jsou určeny. Svozy těchto košů budou probíhat vždy v pondělí a v pátek po dobu šesti měsíců květnem počínaje a říjnem konče. Během uvedeného období bude odpad svážen odděleně, jednotlivé komodity budou váženy, a bude sledována kvalita třídění. V případě pozitivních výsledků lze ve svozu separace z vybraných stanovišť pokračovat ve stejné nebo rozšířené podobě,“ dodává ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Ohodnoť článek

Foto Město Hradec Králové

Štítky odpad, popelnice, Hradec Králové, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sadech, u dětských hřišť i muzea se v Hradci objeví nové barevné koše na tříděný odpad  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.