Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Chladné počasí zastavilo rojení kůrovce. Hrozba kalamity je zatím malá

Příchod chladného počasí v minulých dnech zastavil v lesích rojení škůdce kůrovce. Letos jej probudilo velmi teplé počasí na začátku dubna. První masivní rojení kůrovce lesníci očekávají v květnu. Hrozba kůrovcové kalamity je zatím malá. Na obranu proti kůrovci lesníci státních lesů připravili asi 100.000 kusů lapáků z pokácených stromů a 13.000 feromonových lapačů. LČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.

Takzvaný kalamitní základ, tedy míra ohrožení lesů kůrovcem, je letos podle Půlpána v porovnání s vrcholem nedávné kůrovcové kalamity pouze zhruba na třech procentech. "Zatím jsme brouky odchytli v lapačích a na ležícím smrkovém dříví. Naprosto ojediněle se objevili ve stojících stromech," řekl Ladislav Půlpán z odboru lesního hospodářství a ochrany přírody státního podniku Lesy České republiky (LČR). 

Lapák je na zemi položený dospělý smrk či jeho část, které jsou pro kůrovce atraktivní kvůli postupně vysychajícímu lýku. Menší část lapáků lesníci nechávají na stojato, letos jich je zatím přes 8000. Z nich je asi 3000 postříkaných insekticidem. Postřik kmene stromu lesníci dělají ze země postřikovačem nebo speciálním strojem, který po kmeni šplhá do koruny stromu.

Většinu kůrovcových stromů státní lesy zpracovaly do konce loňského roku. Lesníci tak nedali šanci broukovi přezimovat ve stromech pod kůrou a na jaře napadnout okolní porosty. "Díky tomu jsme letos v prvním čtvrtletí zpracovali jen 51.000 metrů krychlových napadených stromů, což je 25 procent loňské kůrovcové těžby v tomto období," uvedl výrobně-technický ředitel Lesů ČR Libor Strakoš. V žádném regionu podnik neeviduje kůrovcovou kalamitu.

Letos Lesy ČR předpokládají, že by kůrovcová těžba mohla být na úrovni jednoho milionu metrů krychlových dřeva. Loni činila 1,6 milionu metrů krychlových a v roce 2019, kdy kalamita vrcholila, to bylo 9,7 milionu metrů krychlových.

Lesy ČR už také zalesnily skoro všechny kalamitní paseky. "Díky teplým dnům jsme letos začali s obnovou 14.000 hektarů lesa a výsadbou 56 milionů sazenic už počátkem března. Z toho se 4000 hektarů obnoví přirozeně ze semen a plodů stojích stromů. Sedmašedesát procent vysazených stromů budou listnáče," uvedl Strakoš.

Loni LČR s odezněním kůrovcové kalamity snížily těžbu dřeva o 16 procent na 7,77 milionu metrů krychlových z 9,22 milionu v roce 2023. Těžba se tak po pěti letech dostala na úroveň před kůrovcovou kalamitou, která v českých lesích naplno vypukla v roce 2018. Finanční výsledky za loňský rok podnik zatím nezveřejnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lesy, Lesy ČR, kůrovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chladné počasí zastavilo rojení kůrovce. Hrozba kalamity je zatím malá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.