Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

ODS, KDU-ČSL,Východočeši mají koalici pro krajské volby v Královéhradeckém

Zástupci ODS, KDU-ČSL, Východočechů s podporou VPM dnes v Hradci Králové podepsali koaliční smlouvu pro podzimní krajské volby v Královéhradeckém kraji. V programu bude klást důraz na rozvoj silniční sítě, zdravotnictví a sociální oblasti. Novinářům to dnes při podpisu koaliční smlouvy řekli zástupci koalice. Lídrem kandidátky je hejtman a senátor Martin Červíček (ODS), dvojkou Martina Berdychová (Východočeši) a ze třetího místa bude kandidovat Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

"Toto spojení vzešlo z prověřené a výsledky podpořené spolupráce v uplynulém období. Chtěli bychom stát v čele Královéhradeckého kraje, mít hejtmana a odpovídat za to, jakým způsobem bude kraj řízen v dalších čtyřech letech," řekl dnes Červíček.

Berdychová je náměstkyní hejtmana pro sociální věci, kulturu a cestovní ruch. "Spolupráci máme nastavenou nejen profesně, ale i lidsky, rozumíme si, víme, že můžeme kraj posunout dál," řekla Berdychová.

Bělobrádek je poslancem a náměstkem hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a vodohospodářství. "Ve spolupráci s kolegy vidím záruku pokračování v odpovědném řízení kraje a jsem přesvědčen, že díky svým výsledkům a kompetencím jsme schopni zvládnout všechny nové výzvy, a tam, kde vláda nestíhá, ji dočasně z pohledu potřeb občanů kraje zastoupit a najít pro ně řešení," řekl Bělobrádek.

Koalice by chtěla v podzimních krajských volbách v Královéhradeckém kraji získat nejméně 13 mandátů v 45členném zastupitelstvu a zvítězit. Cílem koalice v čele s ODS bude minimálně obhájit v krajských volbách vítězství z roku 2020. Tehdy ODS byla ale lídrem koaliční kandidátky s hnutím STAN a Východočechy. Koalice před čtyřmi lety získala za 23,5 procenta hlasů 12 mandátů.

Na dalších čelných místech koaliční kandidátky připadajících ODS budou pedagog Pavel Káňa, místostarostka Rychnova nad Kněžnou Jana Drejslová, místostarosta Nového Bydžova Matěj Novotný, jičínský zastupitel Ladislav Brykner a poslanec, krajský zastupitel a bývalý trutnovský starosta Ivan Adamec. Postupně by měli na kandidátce obsadit čtvrté, šesté, osmé, desáté a dvanácté místo.

Na lidovce připadají v čele kandidátky dále páté, deváté, 13., 15. a 21. místo. Z těchto míst by měli kandidovat advokátka a náchodská zastupitelka Dita Vávrová, starosta Černčic Martin Machů, místostarosta Jičína Petr Hamáček, ředitel hradeckého biskupského gymnázia Jiří Vojáček a z 21. místa podnikatel Dominik Novotný.

Východočeši obsadí v čele kandidátky dále sedmé, 11., 17., 19. a 23. místo, měla by to být starostka Železnice na Jičínsku a krajská zastupitelka Dana Kracíková, krajský zastupitel Aleš Maloch, starostka Sokola Helena Rezková, starostka Stěžer na Hradecku Dagmar Smetiprachová a z 23. místa místostarostka Hořic na Jičínsku Jana Bouzková. Dvě místa na kandidátce by měla připadnout kandidátům VPM.

Dosavadní koaliční partner ODS a Východočechů, hnutí STAN, vytvořilo pro nadcházející volby koalici s TOP 09, Hradeckým demokratickým klubem (HDK) a stranou LES. Lídrem tohoto uskupení bude náměstek hejtmana pro ekonomiku Rudolf Cogan (STAN). Lidovci byli při minulých krajských volbách součástí jiného uskupení, a to Koalice pro Královéhradecký kraj, společně s VPM a Nestraníky.

Jedničkou kandidátky hnutí ANO pro podzimní volby bude starosta Hronova na Náchodsku a krajský zastupitel Petr Koleta. V roce 2020 hnutí ANO ve volbách obsadilo s 22 procenty a 12 mandáty druhé místo. Piráty povede do krajských voleb v kraji první náměstek hejtmana pro investice, inovace a IT Pavel Bulíček.

Kandidátku Sociální demokracie (SOCDEM) v Královéhradeckém kraji pro podzimní krajské volby opět povede bývalý hejtman a nynější starosta Rokytnice v Orlických horách Jiří Štěpán. Strana pro volby jedná o vytvoření koalice, kterou by vedle SOCDEM měly tvořit ještě hnutí Společně pro kraj (Sprok) a hnutí Rozvíjíme Hradec.

Královéhradecký kraj vede od posledních voleb koalice čtyř subjektů, koalice ODS, STAN a Východočeši, dále Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45členném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů. V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, ODS, KDU-ČSL, Východočeši, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS, KDU-ČSL,Východočeši mají koalici pro krajské volby v Královéhradeckém  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.