Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V hradeckém kraji se staví více projektů. Meziročně o téměř 11 procent

Výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostly o 10,8 procenta na 3,22 miliardy korun. V České republice šlo o nadprůměrný výsledek, protože celostátně stavební výroba vzrostla o 7,2 procenta na 238 miliard korun. Mzdy ve stavebnictví kraje byly loni nejnižší v celé ČR. Údaje se týkají firem s více než 50 zaměstnanci.

S růstem výkonů největší stavební firmy v Královéhradeckém kraji nabíraly zaměstnance. Loni zvýšily počet pracovníků o 10,9 procenta na 1562 lidí. Produktivita stavebních firem tak při zhruba stejném růstu výkonů i zvýšení počtu pracovníků zůstala na předloňské úrovni.

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců ve stavebnictví kraje loni meziročně vzrostla o 15,4 procenta na 37.153 korun. Přesto za celostátním průměrem mzdy nadále značně zaostávaly, mezi kraji šlo o nejnižší průměrnou mzdu. V celé republice mzdy ve stavebnictví loni meziročně vzrostly o 9,7 procenta na 49.776 korun.

V krajském porovnání byla hodnota stavební výroby v Královéhradeckém kraji na podprůměrném 13. místě. Nižší výkon měly jen stavební firmy v Karlovarském kraji. Důvodem nízké stavební výroby v Královéhradeckém kraji je to, že v něm nesídlí žádná velká stavební společnost, která by s vlastními lidmi stavěla dálnice či jiné velké stavby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, stavby, ČSÚ, Královéhradecký, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji se staví více projektů. Meziročně o téměř 11 procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.