Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: Do Hradce Králové se možná vrátí koloběžky. Pokud ano, budou platit přísnější pravidla

Hradec Králové uvažuje, že by do svých ulic opět pustil elektrokoloběžky. Pokud tomu tak skutečně bude, budou platit přísnější pravidla. Kromě vyhlášky bude jejich provoz řízen i dohodou mezi radnicí a provozovatelem. Magistrát v současnosti jedná s dvěma společnostmi; Lime a TO-MI electro.

ANKETA: Souhlasíte s návratem elektrokoloběžek do Hradce Králové?

Celkem hlasovalo71 čtenářů

Radnice uvedla, že zájem o spolupráci vzešla ze strany provozovatelů elektrokoloběžek. „Následovala řada jednání, výsledkem kterých je návrh dohody. Ta určuje přísné parametry fungování elektrokoloběžek v našem městě, a to především v souladu s vyhláškou o místních poplatcích,“ uvádí v tiskové zprávě primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK). 

Vzájemná dohoda například mluví o maximálním množství koloběžek na území města. Nejdříve má jít o stovku a následně až 300 koloběžek. Radnice zároveň požaduje, aby parkovací místa pro koloběžky byla shodná s těmi pro sdílená kola.  

„V dohodě je navíc uvedena také maximální povolená rychlost, která byla z původních 25 km/h snížena na 20 km/h. Ve vybraných zónách je tato rychlost navíc snížena na 15 km/h. Jsou ale i lokality, do kterých budou mít elektrokoloběžky zákaz, jako jsou například Jiráskovy, Žižkovy či Sukovy sady, podchod Karla IV. nebo náplavka u Labe,“ uvádí ve zprávě Karel Vít, vedoucí odboru rozvoje města Magistrátu Hradce Králové. 

Vzájemná dohoda také zavazuje společnosti k odstraňování špatně zaparkovaných nebo volně pohozených koloběžek. Vše půjde na triko společností. Jejich úkolem bude zařídit, aby byla odložená koloběžka uklizena nejpozději do čtyř hodin.  

„Pokud tak provozovatelé neučiní, bude odtah stroje muset zajistit město. Koloběžky budou ukládány na letišti, provozovateli budou následně vráceny za úhradu nákladů na odtah, které v případě jedné koloběžky činí 260 korun,“ dodává Vít.  

V současné době musí společnou dohodu schválit zastupitelé. Pokud se tak stane, odešle město dokumenty provozovatelům elektrokoloběžek. V ulicích by se následně mohla stanoviště objevit zhruba do měsíce.  

Elektrokoloběžky byly v Hradci Králové naposledy v roce 2021. 

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, Karel Vít, Pavlína Springerová, Karel IV. Lucemburský, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Do Hradce Králové se možná vrátí koloběžky. Pokud ano, budou platit přísnější pravidla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.