Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Hradci Králové začali se sekáním trávníků o měsíc dříve než v minulosti

V Hradci Králové začaly městské Technické služby v minulých dnech se sekáním trávníků. Díky rychlému nástupu jara a uspíšené vegetaci se tak stalo přibližně o měsíc dříve než v minulosti. Letos na konci léta Technické služby ukončí na pokusné ploše ve čtvrti Plácky čtyřletý experiment, kterým chtějí najít nejvhodnější postup sekání trávy pro podporu kvetoucích rostlin.

"Sekání zahajujeme o několik týdnů dříve. Je to především z důvodu velmi rychlého příchodu jara. V minulých dekádách jsme dokonce začínali běžně sekat až na začátku května," uvedl náměstek ředitele Technických služeb Daniel Jeřábek. Technické služby ve stotisícovém městě pečují asi o 400 hektarů travnatých ploch.

I letos správci hradecké zeleně plánují, že budou častěji využívat mulčování pro větší odolnost trávníku proti suchu a mozaikové sečení k podpoře přírodní rozmanitosti. V městských parcích a na jiných travnících se tak kromě záměrně nesesbírané trávy znovu objeví i travnaté obrazce, které sekáči cíleně vytvářejí tím, že část plochy neposečou.

V budoucnu by mohly sekání trávy ve městě ovlivnit výsledky experimentu na travnaté ploše v Pláckách. Plocha je tam rozdělena na několik pruhů podle způsobu sekání. "V jedné části probíhá ve spolupráci s místními obyvateli dvakrát ročně sečení kosou s následným usušením a shrabáním sena. V dalších dvou provádíme dvakrát ročně sekání s mulčováním bez nebo s následným sběrem trávy. Na poslední části mulčujeme bez sběru čtyřikrát až pětkrát ročně," popsal Jeřábek experiment.

"Z výsledků získáme do budoucna důležité informace, tak abychom případně podpořili výskyt přirozeně kvetoucích rostlin v našem městě," uvedl Jeřábek. S vyhodnocením výzkumu Hradeckým pomůže student vyšší odborné školy Zemědělské akademie a Gymnázia v Hořicích

Náklady Technických služeb na údržbu zeleně v Hradci Králové loni činily zhruba 70 milionů korun. Z toho na péči o trávu šlo 26 milionů korun. Hlavní část ve výši 37 milionů korun šla na péči o stromy, keře a živé ploty.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, počasí, příroda, správa, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové začali se sekáním trávníků o měsíc dříve než v minulosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.