Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Zoo Dvůr Králové nad Labem se poprvé v ČR narodila tři mláďata hyenky hřivnaté

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se poprvé v České republice narodila mláďata hyenky hřivnaté. Tři narozené hyenky jsou výjimečnou událostí i v celosvětovém měřítku. Podle dvorské zoo nyní hyenky chová desítka zoologických zahrad na světě, přičemž rozmnožení se podařilo ve třech z nich. Chovný pár téměř dvouletých hyenek dvorská zoo získala loni v květnu z Jihoafrické republiky (JAR).

Mláďata se narodila 24. března a podle dosavadních pozorování jsou zdravá a silná. "Pokud se odchov podaří, bude patřit k nejvýznamnějším v historii zoo. Ačkoli není vyhráno, mláďata již překonala první kritické období. To odborníky naplňuje opatrným optimismem," uvedla zoo. Do českých zoo se hyenky vrátily po 65 letech, jedno zvíře se v minulosti krátce objevilo v pražské zoo.

Chov hyenek je velmi náročný a narození mláďat podle ředitele safari parku Přemysla Rabase ukazuje na vysokou profesionalitu dvorských chovatelů. "Už získat hyenky hřivnaté ze specializovaného chovného centra v JAR bylo velice náročné. Naše zooložka tam strávila několikatýdenní stáž, během které získávala veškeré potřebné informace," uvedl Rabas.

V současnosti má do ubikace hyenek přístup jen úzký okruh lidí. "I k nim se samice zatím chová velmi ostražitě. O mláďata se ale dobře stará a opouští je jen výjimečně. Čtvrtý den po narození k našemu překvapení opustilo jedno z mláďat porodní boudu. Matka ho do ní ale záhy přenesla zpět," uvedla zooložka Gabriela Linhart.

Chov hyenek je náročný zejména proto, že jde o potravní specialisty. "Živí se nejspíš jen dvěma druhy termitů. Naši odborníci na výživu zvířat sestavili zvláštní jídelníček šitý na míru každému zvířeti. Vycházeli z podkladů kolegů z JAR i vlastních zkušeností," uvedl Rabas. V krmení hyenek kromě sušeného a čerstvého hmyzu figurují i různé granuláty pro hmyzožravce i šelmy a masové směsi.

Safari park jako zřejmě jediná zoo na světě nyní chová všechny čtyři druhy hyenovitých šelem. Kromě hyenek hřivnatých chová i hyeny skvrnité, žíhané a čabrakové.

Domovinou hyenek hřivnatých jsou polopouštní a pouštní oblasti jižní, střední a východní Afriky. Je nejmenší ze všech hyen, od kterých se odlišuje vzhledem i způsobem života. Živí se takřka výhradně termity a dalším hmyzem. K snadnému drcení hmyzu má uzpůsobený i chrup, který je korálkovitý. Hyenky mají dlouhý jazyk a velmi lepkavé sliny sloužící k chytání kořisti. V lidské péči se dožívají 15 let a mohou vážit až 14 kilogramů, samci jsou větší než samice.

Dvorská zoo se zaměřuje na Afriku, známá je úspěšným chovem nosorožců či žiraf. Zoo patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673.000 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, zoo, hyenky, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Zoo Dvůr Králové nad Labem se poprvé v ČR narodila tři mláďata hyenky hřivnaté  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.