Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé na horách mohou žádat o finanční pomoc na péči o trvalé travní porosty

Lidé mohou zaslat žádost o finanční příspěvek na péči o trvalé travní porosty v Krkonoších, mají na to necelý měsíc. Uzavírka příjmu nových žádostí bude v pátek 31. května 2024.

V letošním roce je opět možné žádat o finanční příspěvek na péči o trvalé travní porosty, které jsou cennými lučními společenstvy nebo jsou významné z hlediska zachování krajinného rázu. Finanční podpora je dostupná pro žadatele s výměrou lučního porostu 0,3–5 ha.

Zdrojem příspěvku je Program péče o krajinu Ministerstva životního prostředí a nelze jej kombinovat s dotacemi z  Agroenviromentálně-klimatických programů Ministerstva zemědělství.

Příspěvek slouží jako podpora péče o trvalé travní porosty, a to správnými a šetrnými způsoby, ať už se jedná o seč s úklidem travní hmoty nebo pastvu. Za seč není považováno mulčování. Za nežádoucí je považováno i mulčování s následným vyhrabáním travní hmoty; a to hlavně kvůli nešetrnosti vůči bezobratlým živočichům, kdy dochází k jejich vysoké úmrtnosti.

"Žadatelé, kteří podávali v minulých letech víceletou žádost, budou do 15. května kontaktováni. V případě změn ze strany žadatelů nebo pokud žadatelé již nemají zájem o pobírání finančního příspěvku, je nutné tyto změny nahlásit také do 15. května," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Zcela noví žadatelé musí nejdříve navštívit Správu KRNAP, kde provedou s odpovědným pracovníkem zákres obhospodařované plochy, na kterou budou žádat o příspěvek. Příjem nových žadatelů bude probíhat do 31. května.

Ohodnoť článek

Foto Správa KRNAP

Štítky tráva, dotace, KRNAP, Drahný, ČR, travní porost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na horách mohou žádat o finanční pomoc na péči o trvalé travní porosty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.