Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce Vrbenského kasáren v Hradci Králové vyjde na více než půl miliardy

Královéhradecký kraj se chce pustit do rekonstrukce Vrbenského kasáren v centru Hradce Králové. V této chvíli se počítá s náklady přesahující půl miliardy korun. Hejtmanství však počítá s úlevou pomocí hned čtyř dotací. Záměr už se připravuje zhruba deset let.

Hejtmanství označuje rekonstrukci Vrbenského kasáren za nutnost, kdy poukazuje na chátrání objektu a vznikající brownfield.  

„Areál Vrbenského kasáren je ve velmi špatném stavu a vyžaduje podstatně náročnější úpravy než již zrekonstruované sousední Gayerovy kasárny. Tomu odpovídá i stavebně-technická příprava záměru, která byla náročná zejména tím, že se objekt nachází v památkové zóně, a bylo tedy nutné hledat optimální řešení,“ uvádí v tiskové zprávě Pavel Bulíček, náměstek hejtmana (Piráti). 

Rekonstrukcí Vrbenského kasáren by došlo k dalšímu kroku k přebudování kompletně celého areálu, ze kterého chce Královéhradecký kraj vybudovat muzejní a kulturní centrum. To by v budoucnu mělo spravovat a řídit Muzeum východních Čech.   

Konkrétně v budově Vrbenského kasáren by mělo vzniknout například zážitkové kreativní centrum pro veřejnost, badatelny, přírodovědecké expozice, přednáškové sály či prostředí pro vzdělávání dětí ze základních a středních škol.  

„Nejenže umožní vznik nové a jedné z největších přírodovědeckých expozic v České republice a také nové expozice archeologické, ale také vytvoří prostory pro zázemí a rozvoj činností Muzea východních Čech,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši). 

Pomůžou hned čtyři dotace 

Královéhradecký kraj předpokládá, že se cenovka za kompletní rekonstrukci vyšplhá na zhruba půl miliardy korun. Pomoct mají čtyři schválené dotace. Podobně se podařilo zrekonstruovat Gayerovy kasárny. Tam se cena dostala na 310 milionů, ale z dotací se zaplatilo 211 milionů.  

„Při nastavování vícezdrojového modelu financování bylo nejsložitější najít vhodné dotační zdroje v rámci kterých bude možné spolufinancovat různé části záměru Vrbenského kasáren v samostatných dotačních projektech, a současně aby dotační podmínky jednotlivých dotačních projektů nebyly vzájemně v rozporu,“ řekla ve zprávě Lenka Bacovská, zástupkyně ředitelky CIRI, která má administraci dotačních projektů na starost. 

V současné době má hejtmanství schválené čtyři dotační programy. Jejich celková částka přesahuje půl miliardy korun. Z těchto peněz hejtmanství provede jak samotnou rekonstrukci, tak pořídí vybavení nebo například vybuduje přírodovědecké a archeologické expozice.  

INFOBOX: Vrbenského kasárny jsou novorenesanční stavbou v centru Hradce Králové, která tvoří komplex s Gayerovými kasárnami a dalšími budovami v areálu. Od roku 2022 jsou v majetku kraje, kterému je darovalo město Hradec Králové. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Česko, dotace, rekonstrukce, projekt, Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Vrbenského kasáren v Hradci Králové vyjde na více než půl miliardy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.