Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Projekt odlehčovací služby s chytrými byty za 96 milionů v Žirči je ve finále

Budování nové odlehčovací služby s tzv. chytrými byty v areálu Domova svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem je ve finále. Zbývá vybavit pokoje a dokončit venkovní úpravy. Stavba dosud vyšla na 86 milionů korun z celkových 96 milionů. Klienti budou mít k dispozici moderní technologie navržené tak, aby lidem se sníženou schopností pohybu pomáhaly ovládat své okolí, například hlasem, očima nebo pohybem hlavy. Dotace činí 87 milionů korun. Dalšími čtyřmi miliony přispěli dárci a ve stejné výši je zatím také výtěžek z veřejné sbírky www.problbounemoc.cz. Uvedené ceny jsou včetně DPH. Stavba začala na začátku roku 2023.

V třípodlažní budově budou první chytré byty v Česku pro vážně nemocné roztroušenou sklerózou. Vznikne devět pokojů se společenskou místností, prostory pro odbornou poradnu i specializované terapie. Z devíti bytů budou chytré tři. "Cílem je klienty inspirovat a pomoci jim co nejdéle žít doma,"  řekl mluvčí zařízení Jan Staněk.

V objektu získají krátkodobé přechodné bydlení a odbornou pomoc lidé s roztroušenou sklerózou, kde s nimi budou cvičit specialisté a předávat jim praktické tipy, jak si díky chytrým technologiím ulehčit život a proměnit v tzv. chytrou domácnost vlastní domov.

"Hrubá stavba už stojí. Zbývá dokončit venkovní bezbariérové úpravy, například relaxační zónu a propojovací lávku na vedlejší objekt a také vybavit jednotlivé pokoje technologiemi a rehabilitačními pomůckami. Slavnostní otevření plánujeme na 26. dubna," sdělil Staněk.

Cena stavebních prací podle něj mírně vzrostla, a to na současných 88 milionů korun. Na vybavení a bezbariérové úpravy okolí by mělo jít z celkového rozpočtu okolo osmi milionů korun.

Veřejná sbírka začala v červenci 2023. "Stavba je skoro hotová, na vybavení ale ještě chybí přes jeden milion korun. Stále proto zůstává vyhlášená sbírka. V současné době je vybráno 4,2 milionu korun," řekl Staněk. Z darů domov pořídí chytré technologie, elektroinstalace, polohovatelná lůžka, rehabilitační vybavení, nábytek i bezbariérové úpravy.

Projekt pomůže 200 handicapovaným ročně k větší soběstačnosti a navíc ulehčí lidem, kteří o nemocné pečují.

Podle zástupců domova budou mít zájemci příležitost přispět do sbírky také při celostátním cvičebním maratonu MaRS, ke kterému se připojil. Akce, která má upozornit na to, jak důležitá je pro nemocné s roztroušenou sklerózou rehabilitace, bude 22. března.

Domov sv. Josefa v Žirči provozuje Oblastní charita Červený Kostelec a je jediným zařízením v Česku zaměřeným na poskytování péče lidem nemocným roztroušenou sklerózou v pokročilém stadiu nemoci. Domov v Žirči kombinuje pobytové služby s rehabilitacemi s pomocí nemocným u nich doma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Domov sv. Josefa

Štítky ČR, stavby, sociální, zdraví, Žireč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt odlehčovací služby s chytrými byty za 96 milionů v Žirči je ve finále  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.