Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejlepší nabídku na stavbu D35 Sadová - Hradec za 1,63 miliard dalo sdružení MI Roads

Nejvýhodnější nabídku v tendru na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k mimoúrovňové křižovatce Plotiště u Hradce Králové dalo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) sdružení firem MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt. Nabídlo cenu 1,63 miliardy korun bez DPH, tedy 67 procent předpokládané ceny. Na síti X to dnes uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. ŘSD dostalo dvě nabídky.

ŘSD by chtělo mít soutěž, kterou vypsalo loni v listopadu, vyhodnocenou do konce června. Stavba by mohla začít v létě. Hotová by měla být v roce 2027. V trase archeologové od loňského podzimu dělají záchranný výzkum, který má hodnotu téměř čtvrt miliardy korun bez daně.

Stavba 7,5 kilometru dlouhého úseku D35 má vydané nepravomocné stavební povolení, protože jej rozkladem napadli obec Všestary a dva občané z všestarské částí Bříza. Jejich námitky se zejména týkají hluku z budoucí dálnice v místní části Bříza. Podle nedávného vyjádření ředitele Mátla by rozkladová komise ministerstva dopravy měla právní moc stavební povolení potvrdit. Letošní zahájení stavby by tak nemělo být ohroženo. V případě budoucího překročení hlukových limitů je podle něj ŘSD připraveno protihlukové stěny u Všestar dostavět.

Od loňského listopadu ŘSD na trase D35 buduje úsek mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou. Hotový má být do konce roku 2025. Aby úsek nekončil u Sadové v polích a řidiči jej mohli využívat již od konce roku 2025, bude muset zhotovitel navazujícího úseku Sadová - Plotiště prioritně během jednoho roku vybudovat zhruba kilometrový úsek u Sadové. Dálnice D35 Hořice - Sadová se tím bude moci u Sadové provizorně napojit na silnici první třídy I/35.

Dálnice D35 má spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc. Bude severní alternativou k přetížené dálnici D1. Vláda její vybudování označuje za prioritní.

Zdržení zahájení stavby D11 z Trutnova k polské hranici může být půl roku

Zdržení zahájení stavby úseku dálnice D11 z Trutnova ke státní hranici s Polskem by mohlo být kvůli řízení u antimonopolního úřadu půl roku. Původně ŘSD plánovalo, že stavbu úseku o délce 21,1 kilometru zahájí loni 19. prosince. Na Úřad pro...

Aktuálně jsou z D35 v Královéhradeckém, Pardubickém a Olomouckém kraji rozestavěné čtyři úseky o celkové délce 31,5 kilometru. Do konce roku by ŘSD chtělo rozestavět dalších pět úseků o celkové délce 32,5 kilometru. Stavba by tak podle premiéra Petra Fialy (ODS) měla patřit k největším stavbám svého druhu ve střední Evropě.

Nejbližším zahajovaným úsekem by měl být v dubnu 7,6 kilometru dlouhý úsek mezi Džbánovem a Litomyšlí v Pardubickém kraji. Jako poslední by se měly mezi lety 2025 až 2030 stavět úseky Opatovec - Staré Město a Staré Město - Mohelnice na pomezí Pardubického a Olomouckého kraje. Stát předpokládá jejich výstavbu formou takzvaného PPP projektu, tedy ve spolupráci se soukromým kapitálem.

Úsek z Úlibic do Turnova, který vede přes Český ráj, nebude ŘSD stavět jako dálnici, ale jako přeložku silnice I/35. Vyhne se obcím a bude mít dva pruhy s případným třetím pruhem ve stoupání.

Po dokončení bude D35 s délkou 210 kilometrů nejdelší dálnicí v Česku. Zatím je z D35 hotových několik vzájemně nepropojených částí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, silnice, stavby, D35, Královéhradecko, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší nabídku na stavbu D35 Sadová - Hradec za 1,63 miliard dalo sdružení MI Roads  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.