Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cestující v hradecké MHD se svezou modernějšími vozy, vozový park mládne

Průměrný věk vozového parku hradeckého Dopravního podniku je skoro osm let. Je potřeba některé autobusy a trolejbusy vyměnit za novější modely, a to se děje. Cestující se tak dočkají vyššího komfortu cestování.

7,75 roku. To je průměrné stáří vozidel hradecké městské hromadné dopravy. „Tento údaj je důležitý i sám o sobě, protože příslušná legislativa požaduje, aby průměrné stáří vozidel nepřesahovalo devět let. Nicméně pro nás jeho důležitost spočívá především v tom, že odráží stoupající míru komfortu, který přinášíme našim cestujícím,“ vysvětluje Zdeněk Abraham, předseda představenstva Dopravního podniku města Hradce Králové. 

Vloni Dopravní podnik získal v otevřené veřejné zakázce dodavatele nových autobusů pro období let 2023-2025. Společnost ZLINER, největší český autorizovaný dealer společnosti Iveco, se v uzavřené rámcové smlouvě zavázala během dvou let dodat hradeckému dopravnímu podniku až 31 vozidel. „Z důvodu objektivní nutnosti obnovy vozového parku jsme už na konci loňského roku odebrali 11 naftových autobusů. Smlouva dále předpokládá dodání maximálně 20 hybridních autobusů krátkých či kloubových, první z nich bychom chtěli pořídit ještě letos. Při formulaci zakázky jsme však mysleli i na to, že bychom předpokládaný odběr vozidel museli redukovat, a tak podle smlouvy je odebrat můžeme, ale stejně tak nemusíme. Díky tomu jsme schopni obnovu vozového parku přizpůsobovat našim aktuálním možnostem a potřebám,“ upozorňuje Abraham. Současně dodává, že za současnou obnovou vozového parku jsou nejen zákonné požadavky, ale také nutnost plnit stále přísnější emisní normy či dlouhodobě zvyšovat podíl bezemisních pohonů. 

„Významnou motivací je pro nás i možnost ještě více zlepšovat podmínky pro cestující. Nové vozy jsou bezpečnější a  mimo jiné nabízejí  plnohodnotnou klimatizaci, čalounění sedadel splňující hygienické požadavky nebo USB zásuvky s možností dobíjení mobilních telefonů,“ vypočítává Zdeněk Abraham.

Autobusy, které Dopravní podnik vysoutěžil, patří k technologické špičce aktuální nabídky. Jde o vozidla Iveco Urbanway, která mimochodem vloni vysoutěžil Dopravní podnik hlavního města Prahy. V Hradci by se kromě již dodaných naftových autobusů měly objevit také krátké 12metrové sólo vozy i 18 metrů měřící kloubové autobusy s hybridním pohonem. Vedle vyššího komfortu pro cestující i řidiče nebo zvýšené bezpečnosti díky kamerovému systému získal hradecký dopravní podnik rozšířenou záruku na jakost v celkové délce 5 let a na životnost dokonce 15 let.

„Při těchto i mnohých dalších benefitech se nám podařilo vysoutěžit krátké naftové autobusy za jednotkovou cenu 6,8 milionu, krátké hybridní autobusy za 7,4 milionu a 18metrové hybridní autobusy za 10,15 milionu korun bez DPH. V případě dlouhých hybridních autobusů nás cena potěšila obzvlášť, protože pražský dopravní podnik je vloni v daleko vyšším počtu vysoutěžil za jednotkovou cenu 10,5 milionu bez daně,“ připomíná Abraham.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik HK

Štítky MHD, Hradec Králové, vozový park, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující v hradecké MHD se svezou modernějšími vozy, vozový park mládne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.