Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V hradeckých Malšovicích bude nový teplovod, k zemi kvůli němu půjdou desítky stromů

Ulice Čajkovského v hradeckých Malšovicích se dočká opravy teplovodu. Jenže bude to něco za něco. Kvůli novému teplovodu padnou k zemi desítky stromů. Kácení je podle odborníků nutné.

Čajkovského ulice v Malšovicích se dočká potřebné rekonstrukce teplovodu. V úseku mezi výměníkem nedaleko rohu ulic Čajkovského a Štefcovou a blízkými bytovými domy čp. 909, 910 a 967 dojde k položení nového teplovodního vedení, a to ve stejné trase.

Takovou černou tečkou na celé věci  je, že se budou muset pokácet tři desítky stromů,  které se nacházejí v ochranném pásmu nebo přímo nad potrubím. Na vině jsou zákonné požadavky, aby v koridoru 2,5 metru na každou stranu od nově položeného potrubí nebyly sázeny žádné dřeviny. V úvahu tak nepřichází nová výsadba stromů na stejném místě, kterou lze v případě jiných stavebních akcí provést.

„Netěší nás to ani trochu, ale musíme se v obdobných případech držet legislativy. Kácení budeme provádět jen v nezbytně nutném rozsahu a situaci od počátku konzultujeme s odborníky v oblasti životního prostředí, například s ornitology, abychom měli jistotu, že v době kácení v korunách nehnízdí ptáci nebo se v dutinách nevyskytují brouci či netopýři. Ačkoliv nemůžeme sázet stromy přímo nad novým teplovodem ani v ochranném pásmu, proběhne v souladu s povolením Odboru životního prostředí magistrátu náhradní výsadba stromů mimo ochranné pásmo,“ vysvětluje Jiří Seidler, předseda představenstva Tepelného hospodářství, které o dálkové rozvody tepla pečuje.

Kácení je plánováno na polovinu března, stavba samotná začne počátkem května a skončit by měla před závěrem letních prázdnin. Nově vysázenou skupinu stromů budou tvořit lípy, javory, líska, duby, borovice, břízy, jerlín a muchovníky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Čajkovského, teplovod, rekonstrukce, kácení, strom, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckých Malšovicích bude nový teplovod, k zemi kvůli němu půjdou desítky stromů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.