Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Česka se přesunulo největší vojenské cvičení NATO od konce studené války

Více než sedm set vojáků se v těchto dnech v Česku účastní cvičení Loyal Leda 2024. Akce je navázána na největší cvičení Severoatlantické aliance (NATO) od konce studené války s názvem Steadfast Defender 2024 (Pevný obránce 2024). Začalo v lednu a postupně se koná v Polsku a Česku. Nyní se vojáci připravují v Bechyni na Táborsku. Hlavním cílem akce je procvičit vedení společných operací kolektivní obrany na úrovni sborů a divizí.

„Scénář vychází z reakce na hypotetickou agresi protivníka proti členské zemi NATO a aktivace článku 5 Severoatlantické smlouvy. Scénář zahrnuje širokou škálu incidentů moderní hybridní války, včetně těch z oblastí vesmírné a kybernetické domény," uvedl Jakub Šimíček z kanceláře náčelníka Generálního štábu Armády ČR.

Do nejrozsáhlejšího vojenského cvičení od konce studené války Steadfast Defender 2024 se v příštích měsících zapojí dohromady na 90 000 vojáků ze všech zemí Severoatlantické aliance včetně nového člena, Švédska.

V Česku nyní cvičí vojáci především z Německa a Nizozemí. Doplňují je přibližně dvě desítky českých vojáků.

„Naše armáda je v tomto cvičení hlavně hostitelem aliančních vojáků Německo-nizozemského sboru a hlavním úkolem je tyto vojáky všestranně zabezpečit logisticky, při přesunech na našem území, při výstavbě zázemí a zajištění všech činností během celého cvičení," řekl Šimíček.

Již před více než dvěma týdny vrcholily přípravy směřující ke cvičení na českém území. Na letišti v Bechyni a na cvičišti Tisá vznikla předsunutá místa velení. Místa velení sboru pomáhali od února střežit vojáci aktivní zálohy z Brna a Olomouce. 

„Účast na mezinárodním cvičení takového druhu byla pro naše příslušníky velká zkušenost,“ vysvětlil prestiž cvičení pro vojáky pěší roty Aktivní zálohy KVV Brno velitel jejich skupiny Václav Podloucký začátkem března v tiskové zprávě.

NATO i Evropská unie se připravují i na možnost vojenského konfliktu s Ruskem, které v únoru 2022 napadlo Ukrajinu. Konflikt trvá třetím rokem.

„Steadfast Defender 2024 je jasnou ukázkou naší jednoty, síly a odhodlání chránit jeden druhého, naše hodnoty a mezinárodní řád založený na pravidlech," uvedl americký generál Christopher Cavoli, který je velitelem sil Severoatlantické aliance v Evropě a zároveň šéfem armády USA v Evropě.

  • Steadfast Defender 2024 je největší cvičení Severoatlantické aliance od konce studené války. Bude probíhat od ledna do května 2024.
  • Zapojí se do něho všech 31 spojeneckých zemí a Švédsko. Zúčastní se na 90 tisíc aliančních vojáků. Zastřešuje 13 souvisejících aliančních cvičení a dalších na ně navazujících mezinárodních a národních cvičení.
  • Cílem cvičení je demonstrovat schopnosti Aliance rychle nasadit síly ze Severní Ameriky a dalších území NATO k posílení obrany Evropy a tím ukázat sílu a odhodlání Aliance bránit její území a společné hodnoty.
    Zdroj: Armáda ČR

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením VeOper

Štítky ČR, NATO, armáda, cvičení, Bechyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka se přesunulo největší vojenské cvičení NATO od konce studené války  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.