Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Škoda po driftování na náměstí v Jičíně vyskočila na desítky tisíc

Účastníci tuningového srazu udělali v Jičíně o posledním únorovém víkendu škodu asi za 30.000 korun. Při takzvaném driftování po půlnoci na neděli 25. února zašpinili zbytky pneumatik historickou dlažbu na Valdštejnově náměstí. Město objednalo na vyčištění dlažby firmu, která s čištěním začala minulý týden.

V případu město eviduje přes 40 přestupků, které bude radnice s řidiči řešit ve správním řízení.  Výše škody na dlažbě podle místostarosty odpovídá nákladům na čištění. Jiné škody na majetku či zdraví aktéři tuningového srazu v Jičíně neudělali. Firma dlažbu čistí strojově a ručně, kostku po kostce. Hamáček upozornil, že vymáhání škody po driftujících řidičích bude obtížné. "Pachatelů bylo více a nebude zřejmě jednoduché jim dokázat, jaký díl škody každý z nich způsobil," uvedl místostarosta Petr Hamáček. Radnice tak zřejmě získá jen peníze z pokut, a to hlavně za dopravní přestupky, dodal.

Na náměstí přijelo asi 60 aut, smyky na náměstí dělalo až šest z nich. Díky kamerovým záznamům má policie zjištěné registrační značky aut i jednotlivé osoby. Většina přestupků se týká porušení zákazu stání na náměstí a nedodržení stopky při vyjíždění z náměstí. Radnice eviduje i porušení nočního klidu.

Městský úřad již na základě podnětů od městské a státní policie zahájil správní řízení ve věci dopravních přestupků a přestupků proti veřejnému pořádku. "Příslušné odbory vše nyní dokumentují a shromažďují podklady," uvedl tajemník radnice Peter Bareš.

Opakování incidentu na náměstí by podle radnice hrozit nemělo, protože na jaře se na náměstí opět vrátí přes zimu uložený mobiliář jako lavičky či květináče.

K okamžitému zásahu bude podle radnice připravena i policie. "V souvislosti s tuningovým srazem v soboru 9. března v Trutnově situaci v Jičíně monitorovat policejní vrtulník, kolem 21:00 policie náměstí uzavřela," uvedl Hamáček. Opožděný zákrok v noci na 25. února policie vysvětlila tím, že všechny dostupné hlídky v tu dobu zasahovaly mimo Jičín u akutních případů s fyzickým násilím, agresivitou, převozem agresora či u neodkladného pátrání po osobě.

Při tuningové akci na konci února jela vozidla z Prahy do Mladé Boleslavi a Jičína, při návratu zablokovala na chvíli Nuselský most v Praze, driftovala před Národním muzeem nebo za provozu závodila na dálnici. Policie se podle ministra vnitra Víta Rakušana nyní důkladněji připravuje na další podobné srazy.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jičín

Štítky ČR, správa, automobilová, kriminalita, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda po driftování na náměstí v Jičíně vyskočila na desítky tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.