Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dvůr Králové příjme dotaci na dekontaminaci podloží bývalé Mayerovy továrny

Dvůr Králové nad Labem přijme dotaci na sanaci a dekontaminaci podloží a některých částí areálu bývalé Mayerovy továrny. V něm chce radnice vybudovat multifunkční centrum. O přijmutí 109 milionů korun rozhodlo na svém posledním jednání zastupitelstvo.

Během přípravných prací rekonstrukce areálu radnice přišla na kontaminaci některých částí podloží a také betonových konstrukcí. Problém byl v tom, že dekontaminace by městskou kasu vyšla na 128,4 milionu korun. I proto se radnice rozhodla zažádat o dotaci ze Státního fondu Životního prostředí.  

„Ze získaných prostředků bychom mohli uhradit například průzkumné geologické práce, stavební práce související s přípravou lokality pro sanační zásah, odvoz a odstranění odpadů ze sanace, likvidaci staveniště, výdaje na odvoz a odstranění nadlimitně kontaminovaných zemin a stavebních konstrukcí, měření a zkoušky odpadů zemin, vod a vzduchu, zpracování aktualizované analýzy rizik a další výdaje,“ popisuje místostarosta Jan Helbich

Díky dotaci se podaří ušetřit 85 procent veškerých nákladů na dekontaminaci a sanaci. Radnice tak zaplatí pouze 19,3 milionu korun. 

Ještě před zahájením je však třeba zdemolovat některé objekty. Jde především o architektonicky nevýznamné části jako třeba garáže u proluky z Tylovy ulice. 

Vítězný návrh na podobu nového areálu počítá s vytvořením víceúčelového sálu pro kulturu a vzdělávání s kapacitou pět set sedících diváků a s kapacitou sedm set diváků s podiem v prostoru backstage a možností jeho variabilního uspořádání. Měl by tady vzniknout prostor pro zábavně naučné centrum, dětský zábavní park, loutkové divadlo s kapacitou osmdesát sedících diváků a také nová parkovací místa.  

Zachována zůstane třípodlažní hala bývalé textilní továrny a k ní přiléhající dvoupodlažní vstupní objekt. Měnit se nebude ani vjezd a výjezd do areálu z náměstí Republiky a Tylovy ulice. Vznikne tady jejich pěší propojení.  

Historie Mayerovy továrny sahá až do 70. let 19. století, kdy ji nechal postavit továrník Jindřich Mayer. Za 150 let své existence objekt několikrát změnil svého majitele i své využití. Továrna sloužila jako textilní závod, jako sídlo firmy Strojtex nebo jako sídlo výrobního družstva vánočních ozdob.  

Ohodnoť článek

Foto MUDK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové příjme dotaci na dekontaminaci podloží bývalé Mayerovy továrny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.