Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Téměř polovině pojištěnců VZP končí platnost průkazu. Nový přijde automaticky

Téměř polovině pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) skončí v letošním roce platnost průkazu pojištěnce. Jde o zhruba 2,7 milionu lidí. Nová plastová kartička jim přijde automaticky poštou, měli by proto zkontrolovat poštovní adresu, kterou mají u VZP uvedenou. Novinářům to dnes řekli zástupci VZP na tiskové konferenci. Zároveň varovali před podvodníky, kteří by se za pracovníky pojišťovny mohli vydávat. Před vydáním nového průkazu nikdo pojištěnce kontaktovat nebude.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek na dotaz uvedl, že mít průkaz pouze elektronicky jako například nově občanský průkaz zatím možné nebude. "V tuto chvíli nám náš informační systém neumožňuje nahradit plastovou kartu kartou elektronickou, do budoucna je to ale určitě záměrem," řekl Kabátek.

Klienty nebude pojišťovna před odesláním nového průkazu kontaktovat. "Pokud by se stalo, že bude kontaktován někým, kdo by se vydával za pracovníka pojišťovny, tak je to pravděpodobně nějaké nekalé jednání," uvedl předseda správní rady pojišťovny poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). Loni na podzim VZP varovala před podvodnými SMS zprávami, které odkazovaly na falešné webové stránky slibující výplatu peněz.

Desetiletá platnost průkazu letos končí 2,739 milionu lidí. Nové jim začnou chodit postupně od dubna, podle VZP vždy nejméně 30 dní před koncem platnosti. "Starý průkaz mohou klienti vrátit na kterékoliv pobočce VZP, není to však povinné," uvedla pojišťovna v tiskové zprávě.

U většiny klientů pojišťovna eviduje jako doručovací adresu jejich trvalé bydliště. O změnu adresy pro doručení je možné požádat na pobočce nebo na telefonní lince informačního centra VZP. Pro bezproblémové doručení nového průkazu by si lidé měli ověřit kromě doručovací adresy také to, že mají na poštovní schránce v domě uvedeno správně své jméno.

Předložení průkazu zdravotní pojišťovny pojištěnce opravňuje k čerpání zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, předkládají se proto ve většině lékařských ordinací. Podobný mají všichni pojištěnci v EU a opravňuje je k čerpání hrazené péče za tamních podmínek i ve všech dalších evropských zemích. Proto má průkaz z jedné strany pro všechny země EU jednotný modrý design, druhou stranu mají pojištěnci každé ze sedmi českých zdravotních pojišťoven jinou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, zdravotnictví, Zdeněk Kabátek, Evropská unie, Tom Philipp, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř polovině pojištěnců VZP končí platnost průkazu. Nový přijde automaticky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.