Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zimní údržba v hradeckém zatím vyšla na 188 milionů. Meziročně více než loni

Zimní údržba silnic druhé a třetí třídy vyšla zatím Královéhradecký kraj na 188,2 milionu korun, v meziročním srovnání jde to o 29 procent vice. V zimní sezoně 2022/2023 do konce února stála údržba krajských silnic 145,7 milionu korun. Předpokládaný rozpočet na současnou zimní údržbu krajských silnic je 225 milionů korun, ceny jsou včetně DPH. Krajských silnic je v regionu přes 3300 kilometrů, délka neudržovaných silnic nižšího významu je 194 kilometrů.

Za vyššími náklady na zimní údržbu je podle zástupců kraje například více výjezdů na začátku zimy. "Nejnáročnějšími měsíci z hlediska zimní údržby v Královéhradeckém kraji byly prosinec a leden, došlo také ke zvýšení vstupních nákladů," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Silničáři v kraji měli v této zimní sezoně první výjezd 11. listopadu 2023, šlo o zimní údržbu v horách. "Bilance posypových dnů se prozatím zastavila na čísle 55. Nebyl vyhlášen kalamitní stav," řekl Lechmann.

Prvním dnem, odkdy jsou silničáři zajišťující zimní údržbu v kraji v pohotovosti je, 1. listopad. V zimní sezoně 2022/2023 poprvé vyjeli na konci října. Zimní sezona pro silničáře v kraji zpravidla končí v podhůří v březnu a v horských oblastech v dubnu.

Na silnicích druhé a třetí třídy silničáři v současné zimní sezoně v Královéhradeckém kraji najeli 400.000 kilometrů, vysypali 15.168 tun soli, 6373 tun inertního materiálu, tedy kamenné drti, a 4,65 milionu litrů solanky.

V Královéhradeckém kraji je 413 kilometrů silnic první třídy, 940 kilometrů silnic druhé třídy a 2388 kilometrů silnic třetí třídy. V regionu je celkem 3741 kilometrů silniční sítě. O údržbu státních silnic první třídy se stará konsorcium krajské Údržby silnic Královéhradeckého kraje a společností Eurovia CS a AVE CZ. V konsorciu má Údržba silnic Královéhradeckého kraje dvoutřetinový podíl, díky čemuž má v rukou řízení údržby i hospodaření s posypovými materiály. Kraj sám udržuje silnice druhé a třetí třídy.

"V současnosti činí náklady na zajištění zimní údržby v kraji na silnicích první třídy 40,886 milionu korun včetně DPH. Na silnicích první třídy bylo najeto 94.768 km a vysypáno 4092 tun soli," uvedl Lechmann.

Celková zimní údržba krajských silnic v zimní sezoně 2022/2023 stála přes 180 milionů korun a ještě o rok dříve více než 170 milionů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Údržba silnic KHK

Štítky ČR, silnice, počasí, správa, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní údržba v hradeckém zatím vyšla na 188 milionů. Meziročně více než loni  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.