Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecká galerie zahájila tři výstavy, představí i tvorbu Pavlička či Bernartové

Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové dnes zahájila tři nové výstavy. Představují tvorbu Olbrama Pavlíčka, Jany Bernartové, Milana Guštara, Ivana Chatrného a Josefa Václava Škody. Výstava Josefa Václava Škody potrvá do 29. září, zbývající dvě do 26. května. Hradecká GMU je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově.

Výstava "Plastika drobná a drobnější: Josef Václav Škoda" nabídne průřez drobnou plastikou sochaře Josefa Škody z 20. až 40. let. Výstava prezentuje autorovy práce z kamene, bronzu, cínu, dřeva, terakoty, vápence či sádry společně s jeho kresbami.

"Výstava navazuje na předchozí výstavní projekt v Galerii Vladimíra Preclíka GMU, a to Stopy z bronzu a kamene: Josef Václav Škoda, zaměřený na sochařovy realizace ve veřejném prostoru města Hradce Králové a jeho okolí," řekla mluvčí GMU Gabriela Bučková

Ve výstavním prostoru Černá kostka je k vidění tvorba vizuální umělkyně Jany Bernartové v kontextu děl Milana Guštara a Ivana Chatrného. Expozice nazvaná Diferencované struktury má formu komorního mezigeneračního rozhovoru rámovaného tématem struktury, uvedla GMU. Výběr děl trojice tvůrců tří generací přináší různorodé pohledy na toto téma.

Galerijní prostor Bílá kostka nabízí výstavu multimediálního umělce Olbrama Pavlíčka nazvanou KORPSEPUNX: stress prosthetics. Výstava představuje autorovy nejnovější sochy, grafiky a kresby, v nichž imituje design průmyslově vyráběných produktů a skrze jejich dekonstrukci odhaluje způsoby, jimiž se propisují do života svých uživatelů, uvedla galerie.

Pavlíčkova tvorba se na výstavě setkává s dílem Mikuláše Medka nazvaným Pokus o portrét markýze de Sade III ze sbírky královéhradecké galerie. "Medek, podobně jako Pavlíček, sleduje existenciální podmínky své doby a s kritickým nadhledem ztvárňuje individuální dopady technologicky organizované společnosti," uvedla Bučková.

V hradecké GMU zároveň pokračuje výstava Hledá se mistrovské dílo, na které mohou návštěvníci rozhodnout hlasováním za pomocí žetonů o nejlepším obrazu ze sbírek GMU. Výstava, která začala loni v říjnu a potrvá do 26. května, prezentuje více než 200 děl z období od konce 18. století po současnost.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GMU

Štítky ČR, výtvarné, galerie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká galerie zahájila tři výstavy, představí i tvorbu Pavlička či Bernartové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.