Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hygienici v hradeckém kraji evidují 10 případů černého kašle

Hygienici v Královéhradeckém kraji evidují od začátku letošního roku deset případů černého kašle. Jde o významný nárůst tohoto onemocnění. Za celý rok 2023 zaznamenali 17 případů. Žádná speciální opatření ve zdravotnických zařízeních v kraji hradecká KHS zatím nenařídila. Onemocnění je rizikové hlavně pro novorozence, kteří nemají ukončené očkování.

"Přesto, že se náš kraj zatím řadí mezi ty aktuálně nejméně postižené pertussí (černým kašlem), lze konstatovat, že významný nárůst tohoto onemocnění zaznamenáváme v letošním roce i v našem kraji. Jedním z důvodů jsou nejen proticovidová protiepidemická opatření, která byla nastavena v předchozích letech, ale i nízká proočkovanost," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Za letošní leden hygienici zaznamenali v kraji čtyři případy a letos v únoru šest. Nejvíce případů je hlášeno mezi mladistvými.

"Nákaza je už i u nás nahlášena v kojeneckém věku do jednoho roku života. Právě novorozence a plně neočkované kojence ohrožuje černý kašel nejvíce. Tyto děti se často nakazí od dospělých ve svém okolí. V mnoha případech se stane, že rodiče podcení situaci tím, že se spoléhají na proočkovanost populace," uvedla Krejčí.

Rodiče malých dětí a těhotné by proto podle ní měli sebe nebo své potomky nechat očkovat. Očkování proti černému kašli je u malých dětí povinné a hradí jej pojišťovna.

"Stejně tak by se měli nechat přeočkovat i ostatní dospělí. Ochranné protilátky po očkování i po onemocnění však postupně klesají a člověk se stává vůči infekci opět vnímavý. Očkování je třeba proto minimálně jednou v dospělosti opakovat," řekla Krejčí.

První příležitost v dospělosti je při pravidelném přeočkování proti tetanu mezi 20. až 25. rokem života. "Očkování rovněž snižuje spotřebu antibiotik. Očkovaný člověk je určitou dobu chráněný před danou infekcí a nepotřebuje antibiotickou léčbu. Nadužívání antibiotik a léčba takzvaně naslepo totiž může vést k vzniku rezistence," uvedla Krejčí.

Podle krajských hygieniků v období pandemie covidu-19 zasáhla do vývoje většiny infekčních nemocí, černý kašel nevyjímaje, protiepidemická opatření. Zároveň s tím v některých oblastech republiky klesla proočkovanost. "Data ukazují zejména na vybrané lokality Královéhradeckého kraje, ale konkrétní příčinu poklesu nám systém neodhaluje. V populaci tak celkově narostl počet vnímavých jedinců, mezi kterými se tato vysoce nakažlivá nemoc následně snadno šíří," uvedla Krejčí.

Očkování proti černému kašli je podle ní jedinou spolehlivou ochranou před těžkými stavy či úmrtím. "Onemocnění obecně zasahuje všechny věkové skupiny od kojenců po seniory," dodala Krejčí.

Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší vzdušnou cestou prostřednictvím kapének. Prokazuje se laboratorně. Jeho původcem je bakterie bordetella pertusis. Zdrojem onemocnění je nemocný nebo infikovaný člověk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, zdraví, černý kašel, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici v hradeckém kraji evidují 10 případů černého kašle  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.