Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Červeném Kostelci startuje divadelní festival. Letošní ročník přivítá 12 souborů

Do Červeného Kostelce na Náchodsku se sjedou divadelníci z celých východních Čech – Královéhradeckého a Pardubického kraje. Festival začíná ve čtvrtek 15. února v Divadle J. K. Tyla a potrvá do soboty 17. listopadu.

Divadelní přehlídka desítek herců s téměř třicetiletou tradicí letos přinese komedie, autorská divadla i hudební melodie. „Divadlo je nablýskané a nachystané na nával diváků i divadelníků. První soubory do Kostelce dorazí ve čtvrtek brzy ráno,“ popsala Hradecké Drbně koordinátorka Kateřina Fikejzová Prouzová

Během čtyřdenního programu se představí celkem 12 souborů. Sedm z nich je z Královéhradeckého a pět z Pardubického kraje. Z výběru žánrů během letošního ročníku bude dominovat především komedie. „Diváci se tak mohou smát doslova od rána do večera, ať už půjde o komedie romantické, hudební, černé, hořkosladké nebo typické anglické,“ vysvětluje Fikejzová Prouzová.  

Z autorské tvorby se návštěvníci mohou těšit například na inscenaci Když končí hra, která se návštěvníkům představí ve čtvrtek. Z dalších přehlídek lze zmínit například České moře Davida Drábka v podání týnišťského souboru TEMNO, nebo Don Q. a Děvka nebeská kosteleckého divadelního souboru NA TAHU nebo hra Propuštěná v provedení souboru OCHOS ze Smiřic. 

„Za srdce chce diváky chytit třeba milostné drama Fernando Krapp mi napsal dopis. Hudbou nešetří inscenace Se starci na chmelu… v nastudování převážně seniorského souboru Vicena z Ústí nad Orlicí,“ vysvětluje koordinátorka. 

I letos organizátoři vyhlásí nejlepší soubor festivalu, který bude doporučen na celostátní přehlídku Divadelní Piknik ve Volyni. O postupu rozhodne pětičlenný lektorský sbor složený z divadelních expertů. „Ten bude poskytovat souborům zpětnou vazbu během tzv. rozborových seminářů. K těm se připojí také studenti Hradecké divadelní konzervatoře pod vedením Lukáše Riegra,“ vysvětluje Fikejzová Prouzová. 

Ohodnoť článek

Foto Centrum uměleckých aktivit

Štítky divadelní, festival, Červený Kostelec, divadlo, Pardubický, Královéhradecký, hra, kultura, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Červeném Kostelci startuje divadelní festival. Letošní ročník přivítá 12 souborů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.