Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Hronově na Náchodsku začala výstavba autobusového terminálu za 37 milionů

V šestitisícovém Hronově na Náchodsku tento týden začala výstavba autobusového terminálu za 37 milionů korun. Stavební firma převzala staveniště loni na podzim a dosud dělala přípravné práce. Hotovo by mělo být v říjnu 2024. Stavba terminálu v blízkosti zrekonstruované budovy vlakového nádraží by měla zlepšit návaznost regionálních autobusových i vlakových spojů.

"Stavbaři začali s odstraňováním stávajících komunikačních vrstev a budováním dešťové kanalizace v Nádražní ulici. Stavba je s obyvateli přilehlých domů domluvená, omezení zatím pro ně nebude žádné," řekl místostarosta Hronova Karel Jára (Rozvoj města).

Hlavní změny v dopravě po dobu stavby se týkají především dálkové autobusové dopravy. Zastávky dálkových autobusů budou na silnici II/303, tedy na hlavní komunikaci. Z jednoho ani druhého směru k nádraží nebudou zajíždět. Pro místní autobusovou dopravu a také lidi, kteří v okolí bydlí nebo podnikají, bude v omezeném režimu příjezd umožněn.

Přístřešek terminálu, který bude před železničním nádražím, je navržený jako jednoduchá konstrukce ve tvaru protáhlého oválu zakrývající objízdné centrální nástupiště. Projekt počítá také se vznikem zhruba 60 parkovacích míst pro automobily, s dobíjecí stanicí pro elektroauta nebo i tzv. cykloboxy na dočasné bezpečné odložení jízdních kol.

Kromě nadregionálního významu by terminál měl pomoci i samotnému Hronovu. Radnice si od toho slibuje také zklidnění dopravy v centru šestitisícového města.

Projekt má podporu Královéhradeckého kraje, půjde o další z významných přestupních dopravních uzlů v regionu. Terminál v Hronově je součástí krajského strategického plánu v dopravě.

Stavební práce zajistí firma PSN & DS (Průmyslové stavby Nosek), která uspěla v soutěži s nabídkovou cenou 37 milionů korun. Většinu nákladů pokryjí dotace. Město uspělo s žádostí o evropskou dotací z IROP, která by měla podle starosty pokrýt 85 procent nákladů. Kraj podpořil projekt částkou 6,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Atsunami Atelier

Štítky ČR, stavby, automobilová, MHD, Náchodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hronově na Náchodsku začala výstavba autobusového terminálu za 37 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.