Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Denně policie řeší přes 50 trestných činů na internetu. Podvodů i vydírání je stále více

V celé České republice policie za rok 2023 řešila celkem 19 592 trestných činů, které byly spáchány v on-line prostředí. To odpovídá více než 53 podvodům denně. Meziročně toto číslo stouplo o zhruba 11 procent. Ačkoliv je internet součástí našeho běžného života, není dobré ztrácet obezřetnost, varuje policie.

Hradecká Drbna se on-line podvodům věnuje pravidelně. Ze zveřejněných příběhů čtenáři vědí, že se většinou jedná o neopatrnost, neznalost nebo přehnanou důvěru v někoho, s kým jsme na internetu v kontaktu.  

„Lidé by neměli při používání internetu pospíchat. Uvědomit si, že nic není zadarmo a že zázračné zbohatnutí se stává jen v pohádkách. Vyplatí se zeptat, když nevím a mám pochybnosti,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí policejního prezídia Ondřej Penc.  

Mezi nejčastější podvody v on-line světě patří například podvodné investování a reklamy k tomu sloužící. Podvodníci slibují jednoduché a výhodné zhodnocení finančních prostředků. Jde o velice propracované podvody, během kterých oběti mluví s údajnými finančními poradci, vidí pohyby na účtech i zhodnocení vložených prostředků. Problém se objeví ve chvíli, kdy chtějí peníze vybrat. To už není možné.  

Muž investoval téměř dva miliony do zahraničních měn. Šlo o podvod, přišel o vše

Policie má na stole další podvodnou investici. Do sítě podvodníků se tentokrát chytil jednatřicetiletý muž z Rychnovska, který přišel o celkem 1,7 milionu korun. Údajný finanční poradce mu slíbil jednoduché zhodnocení. Nakonec však přestal...

Dalším rizikem je vydírání. Narazit na podvodníka během on-line seznamování dnes není vůbec složité. Pár dní dopisování může přerůst v osobní vztah, vybudování důvěry a následnému poslání erotických fotografií. V tu chvíli se podvodník přihlásí o slovo, odtajní svou identitu a začne požadovat nemalé finanční prostředky.  

Muž poslal své erotické fotky ženě ze seznamky. Na druhé straně seděl muž, který ho začal vydírat

Policie v Hradci Králové začala vyšetřovat případ vydírání na internetové seznamce. Podvedený pětadvacetiletý muž si tam začal psát se ženou, které nakonec poslal několik erotických fotek. Z nové přítelkyně se vyklubal muž, který dotyčného začal...

Mezi nejrozšířenější on-line podvody patří ty, které na Hradecké Drbně nazýváme „Americký voják“. Jde o podvodníky, kteří cílí na ženy na on-line seznamkách. Většinou se prezentují jako vojáci nebo lékaři na zahraničních misích. Nejprve si získají důvěru a následně ze svých obětí vymámí nemalé finanční prostředky.  

Dvakrát se do mě na Instagramu zamiloval i prezident, říká bojovnice proti online romantickým šejdířům

Romantické internetové podvody fungují na sociálních sítích už několik let, v poslední době ale tento typ kriminality narůstá. Zatímco někteří lidé se stanou obětmi podvodníků, jiní naopak vylhané a nesmyslné příběhy snadno rozpoznají. S osobami...

Policie upozorňuje, abychom si na jednání podvodníků na internetu dávali pozor. Od komunikace nebo obchodu bychom měli odstoupit vždy při první (byť jen sebemenší) pochybnosti.   

„Při prodeji věci a očekávané platby za ní, poskytujte zájemci pouze číslo svého účtu. Hlavně se nepřihlašujte do internetového bankovnictví přes zasílané odkazy a ani v nich nevyplňujte údaje z platební karty. Internetové bankovnictví chraňte jako oko v hlavě,“ uvádí na webu policie mluvčí Iva Kormošová.    

V žádném případě bychom nikdy neměli poskytovat svoje přístupové údaje do internetového bankovnictví, potvrzovací SMS kódy nebo vzdálený přístup do počítače. A to ani zaměstnancům bank nebo úřadů.   

  

Ohodnoť článek

Foto terimakasih0 | Pixabay

Štítky Internet, policie, podvod, trestný čin, důvěra, internetové bankovnictví, Drbna.cz, Policejní prezidium České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denně policie řeší přes 50 trestných činů na internetu. Podvodů i vydírání je stále více  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.