Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zoo Dvůr Králové bude koordinovat evropský chov husice modrokřídlé

Safari Park Dvůr Králové nad Labem bude koordinovat evropský chovný program husice modrokřídlé. V Evropě chová husice modrokřídlé jen 11 zahrad. Safari Park Dvůr Králové se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je například v chovu nosorožců, žiraf či antilop.

Husice modrokřídlé nežijí nikde jinde než na náhorních planinách Etiopie. Jejich stavy se odhadují na pět až 15 tisíc jedinců. Ohrožuje je především přeměna přirozeného prostředí a lov nepůvodními obyvateli.

"Situace tohoto druhu není v lidské péči jednoduchá, nejde o mimořádně atraktivní druh. Navíc je tato husice s ohledem na její poměrně temperamentní povahu i poměrně náročná," uvedl zoolog Michal Podhrázský, který bude mít vedení evropského chovného programu na starosti.

Populaci husic chovaných v zoo se bude snažit stabilizovat v co nejpestřejším genetickém složení. "S kolegy ze safari parku navíc rozvíjíme nový projekt na ochranu a výzkum husic přímo v Etiopii," uvedl.

Safari park patří Královéhradeckému kraji a jeho aktuálně nejzásadnějším záchranářským projektem je účast v mezinárodním týmu BioRescue, který se pomocí umělých technik reprodukce snaží zachránit druh nosorožce bílého severního. V rezervaci v Keni žijí nosorožčí samice Fatu a Nájin, které patří dvorské zoo a jsou posledními zvířaty svého druhu na světě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Safari Park

Štítky ČR, Evropa, příroda, zoo, husice, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Dvůr Králové bude koordinovat evropský chov husice modrokřídlé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.