Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové bude hledat ten nejlepší návrh na úpravu lokality U Koruny

Město Hradec Králové má v plánu zvelebit lokalitu kolem Galerie cti U Koruny. Nejprve ale musí najít ten nejlepší návrh. Do přípravy soutěže bude zapojena i veřejnost.

Lokalita se nachází u ulice U Koruny, Sukovými sady a Gočárovou třídou. „Účastníci této architektonické soutěže budou řešit zlepšení pobytových kvalit tohoto prostoru a to, jak se může stát plnohodnotnou a přitom svébytnou součástí systému veřejných prostranství města. Podstatnou součástí řešeného území je i betonový monument Galerie cti, který je jedním z dokladů vizuální kultury v období reálného socialismu a pozdní moderny. Město bude v soutěži hledat možnosti, jak s tímto monumentem pracovat jako s dokladem doby a podnětem ke kritickému zamyšlení se nad vývojem nejen českých dějin,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast územního plánování a památkovou péči Adam Záruba. Do celého procesu přípravy soutěže bude zapojena i veřejnost, a to několika způsoby.

První setkání s veřejností se uskuteční už 15. února, a to od 18 hodin v bývalém objektu střední odborné školy, ve vnitrobloku u křižovatky Koruna. „Na tomto setkání zhodnotíme nejen současný stav území a jeho okolí, ale zaměříme se navíc i na jeho budoucnost. Budeme chtít od veřejnosti slyšet, jaké jsou její představy, jaké jsou problémy a potřeby místních obyvatel a co by mělo být součástí řešení území. Výstupy ze setkání budou jedním z podkladů pro přípravu zadání soutěže,“ říká náměstek Záruba.

Na toto veřejné setkání nad mapou naváže ještě odborná debata, která se uskuteční 29. února od 18 hodin v Galerii moderního umění v Hradci Králové. „Jejím cílem bude přispět k odborné diskusi na téma práce s ideologickými pomníky komunismu ve veřejném prostoru a zajistit, aby zadání odpovídalo současné úrovni poznání v Česku i zahraničí. Stejně jako u veřejného setkání budou i v tomto případě výstupy z debaty jedním z podkladů pro přípravu zadání soutěže,“ dodává náměstek Záruba.

Architektonická soutěž by měla být vyhlášena v dubnu, výsledky by pak měly být ještě v říjnu tohoto roku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Koruna, galerie, návrh, Hradec Králové, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude hledat ten nejlepší návrh na úpravu lokality U Koruny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.