Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jizerských horách sčítají turisty. Pomáhá to s úpravami tras i budováním zázemí

Desítky tisíc turistů každoročně proudí do Jizerských hor. Jednou z navštěvovaných lokalit jsou i Jizerskohorské bučiny, které získaly nedávno status UNESCO. A tak se ochránci přírody a město Hejnice, které je nástupním místem do bučin, snažili v uplynulém roce zjistit, kolik lidí do této oblasti přišlo a zda se něco změnilo v souvislosti s prohlášením lokality přírodním unikátem.

Například jen na Viničné cestě v roce 2023 prošlo nebo projelo na kole 42 578 turistů, na Ferdinandově, kde je další měřidlo jich vloni napočítali 18 811. Obě místa jsou přitom oblíbenými výchozími body do Jizerskohorských bučin.

Sčítač turistů jsme si pořídili jako dobrý zdroj informací. Vloni jsme sčítali poprvé a překvapilo nás množství lidí, kteří na Viničnou cestu a dál míří. Očekávali jsme, že spíš půjdou směrem na vyhlídky jako na Ořešník a podobně,“ řekl Jaroslav Demčák, starosta města Hejnice, které provozuje sčítač na zmíněné Viničné. Data chtějí ve městě využít zejména k přizpůsobení služeb návštěvníkům a také je zajímalo, kolik lidí do Hejnic a okolí míří i s ohledem na zápis bučin do UNESCO. „Zatím se zdá, že na objevování krás přírody měl pro Čechy větší vliv covid,“ podotkl starosta.  

„O návštěvníky se musíme nějak postarat, nabídnout jim odpovídající služby, i proto potřebujeme znát jejich počty. Například řešíme vhodné parkovací plochy a víme, že potřebujeme pro tolik turistů kvalitní parkoviště. Důležité jsou údaje i s ohledem na cestovní ruch a přidružené služby, na které se chceme více zaměřit,“ podotkl Demčák.   

V době covidu přišlo do hor nejvíc lidí

Druhý sčítač, který je instalovaný na Ferdinandově, sleduje Správa CHKO Jizerské hory a čísla pro ně zpracovává Nadace Partnerství. Ta v této lokalitě sleduje počty návštěvníků od roku 2014, s výjimkou roku 2021, kdy byl vypnutý. Vzrůstající návštěvnost je i zde patrná, avšak rovněž se potvrzuje, že víc lidí přišlo do hor v době covidu (rok 2020 – průchod 22 732 lidí) než po prohlášení bučin za přírodní památku (rok 2023 – průchod 18 811).

V historii už jsme měli sčítače na několika profilech v Jizerských horách. Nově jsme je otvírali a zjišťovali návštěvnost při covidu, po covidu a nyní sledujeme v souvislosti s UNESCem bučiny,“ potvrdil Jiří Hušek, ředitel Správy CHKO Jizerské hory. Podle něj ale počítají turisty v horách zejména proto, aby byli schopni reagovat na trendy, ať sami nebo s vlastníky pozemků, tedy Lesy ČR nebo obcemi.

Pokud zjistíme, že je někde více lidí, snažíme se vytvářet pro ně nové zázemí, zlepšit infrastrukturu nebo jim zpříjemnit pohyb vylepšením cest a pěšin, ale stavíme i zábrany na atraktivních místech. Například u vodopádů postavíme vyhlídku tak, aby je mohli vidět, ale přitom neničili okolí anebo upravujeme skalní vyhlídky,“ vyjmenoval Hušek.  

Na základě návštěvnosti konkrétních míst se ochránci také rozhodují o tom, zda zřizovat a jak nové turistické cíle či trasy anebo některá místa opustit. „Ale k tomu, abychom nějaká místa kvůli nadměrné návštěvnosti opustili, jsme ještě nesáhli,“ dodal ředitel Správy CHKO Jizerské hory.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj / Jan Strakoš

Štítky Jizerské hory, návštěvníci, sčítání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jizerských horách sčítají turisty. Pomáhá to s úpravami tras i budováním zázemí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.