Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradecké Muzeum východních Čech představí objevy amatérských archeologů

Muzeum východních Čech v Hradci Králové od čtvrtka nabídne ve foyer secesní budovy na Eliščině nábřeží výstavu zaměřenou na objevy amatérských archeologů v regionu. Cílem výstavy nazvané Co nenašli archeologové? je přiblížit fenomén amatérských spolupracovníků východočeské archeologie napříč časem a představit jednoho z nejvýznamnějších amatérských hledačů Jana Klena. Výstava začne 8. února a potrvá do 24. března.

"Výstava umístěná do čtyř původních Kotěrových výstavních vitrín bude rozdělena na několik částí. Návštěvník uvidí například osobní věci Jana Klena, ale i nejzajímavější nálezy, kterých je Klen autorem, sahající od doby kamenné po středověk," řekl kurátor výstavy a archeolog Petr Čechák.

V první části se návštěvnici mohou seznámit s osobou Jana Klena, jednoho z nejvýraznějších východočeských amatérských archeologů minulého století, a také například s jeho bádáním o době kamenné. Druhá část bude zaměřena na současnost, zejména na problematiku tzv. detektorářů, tedy amatérských hledačů vybavených detektory kovů.

"Představeny budou výsledky jejich spolupráce s Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Vystaveny tak budou jejich nejvýraznější objevy, které se v roce 2023 dostaly do našich muzejních sbírek," řekl Čechák.

Současně s otevřením výstavy bude spuštěna mapa s příběhem zaměřená na osobnost Jana Klena, respektive na jednu z částí jeho bádání. "Odkaz návštěvníci včas najdou na našich webových stránkách a sociálních sítích a také prostřednictvím QR kódu přímo ve výstavě od 8. února do 24. března 2024," dodal Čechák.

Jan Klen, rodák z Dobrušky na Rychnovsku, se narodil 26. srpna 1907 a zemřel 1. srpna 1983. Povoláním byl knihař, od mládí se intenzivně zajímal o historii a starožitnosti. Jeho celoživotní úsilí našlo vyústění v zájmu o regionální amatérskou archeologii, zaměřenou na období pravěku. Při svých výzkumech spolupracoval s královéhradeckým Ludvíkem Domečkou, Karlem Absolonem a dalšími odborníky. Podstatná část Klenových nálezů je ve Vlastivědném muzeu v Dobrušce. V 50. letech byl ve vykonstruovaném politickém procesu odsouzen k dlouholetému vězení, po roce 1968 byl rehabilitován, uvádí na webu dobrušské muzeum.

Zřizovatelem Muzea východních Čech v Hradci Králové je Královéhradecký kraj. Historická budova muzea na Eliščině nábřeží od architekta Jana Kotěry je národní kulturní památkou, patří městu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, archeologie, muzea, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké Muzeum východních Čech představí objevy amatérských archeologů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.