Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie loni přijala téměř 2,5 tisíc lidí. Po dvou letech počet policistů stoupl

Policie loni přijala 2334 lidí, což je dosud nejvyšší počet, řekl poslancům bezpečnostního výboru Sněmovny policejní prezident Martin Vondrášek. Meziročně byl počet přijatých policistů o více než 300 lidí vyšší. Po odečtení skončených služebních poměrů se loni po dvou letech poklesů řady policistů rozšířily, konkrétně o 906 lidí. Takzvaná systemizace schválená vládou počítá k 1. lednu 2024 u policie s 46 163 příslušníky, ve skutečnosti policistů bylo 40 358.

Počet policistů, s kterými systemizace počítá, setrvale roste od roku 2014, kdy šlo o 40.000 policistů. Poslední dokument podle prezentace, kterou Vondrášek představil poslancům, počítá s 46.163 policisty, což je o jednoho méně než před rokem. Ve skutečnosti je pak policistů 40 358, o rok dříve jich bylo 39 422.

V posledních čtyřech letech vždy převýšily počty přijatých policistů dvě tisícovky, v uplynulém roce jich bylo 2334, což je dosud nejvíc. V roce 2022 jich bylo 2001. Služební poměr u policie loni skončil 1428 lidem, což je výrazně méně než o rok dříve, kdy odešlo 2711 lidí. Loni tak počet policistů stoupl o 906, v předchozích dvou letech jich naopak v souhrnu ubylo 710, respektive 297.

Průměrný věk policistů se v posledních sedmi letech stabilně pohybuje těsně pod 40 lety. Na začátku roku 2023 bylo podle policejního prezidenta policistům průměrně 39,4, letos je to 39,6 roku. Největší podíl policistů (37,8 procenta) je ve služebním poměru méně než deset let. Přes 30 let u policie má odslouženo necelých sedm procent policistů.

Podle Vondráška nábory brzdí mimo jiné to, že u psychotestů uspěje zhruba jen polovina uchazečů. V souvislosti s rozvojem civilizačních chorob zvažují úřady to, aby překážku u policie neznamenaly určité lékařské diagnózy na specifických nevýkonných místech u policie, jít by mohlo například o IT. Věc by mohla policie koordinovat i s ministerstvem obrany, které má podobné záměry.

Vondrášek se na jednání výboru ostře ohradil proti tvrzení, že se politici vměšují do personální práce policie. "Mohl jsem si vybrat svůj tým, od koalice a opozice nejsou žádné tlaky," uvedl. V minulosti přitom byly tlaky obrovské, konstatoval. "Posunuli jsme se v tomto hodně na Západ. Personální změny nemají žádnou politickou motivaci," zdůraznil.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, Martin Vondrášek, personál, situace, tabulka, sněmovna, výbory, krimi, PČR,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie loni přijala téměř 2,5 tisíc lidí. Po dvou letech počet policistů stoupl  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.