Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Školy v hradeckém kraji nabízejí pomoc se zorientovat v novém systému přihlášek

Královéhradecký kraj nemá informace o tom, že by se někdo z uchazečů o studium na střední škole (SŠ) v souvislosti s novou možností padávat přihlášku elektronicky, cítil diskriminován. Kraj nabídl pomoc se zorientovat v novém systému přihlášek na SŠ například uspořádáním seminářů pro výchovné poradce základních škol. V regionu je přes 70 krajských školských zařízení.

Přihlášky na SŠ lze podávat od 1. do 20. února, podle ministerstva školství čas a datum podání přihlášky neovlivňuje šanci přijetí na školu. Uchazeči si mohou vybrat, zda se přihlásí elektronicky s využitím Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy), papírovou formou s podporou systému DiPSy, nebo čistě papírovou formou. Podat lze tři přihlášky místo dosavadních dvou s tím, že autoři žádosti určí preferenci školy.

"Všechny tři způsoby podání přihlášky jsou z pohledu krajského odboru školství rovnocenné, tudíž k žádné diskriminaci z našeho pohledu nedochází. Plně elektronická přihláška je skutečně nejpohodlnější, nejrychlejší a nejlevnější způsob podání za předpokladu fungujícího systému," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Oddělení středního a speciálního vzdělávání krajského úřadu uspořádalo během ledna 2024 tři semináře a navíc jeden na konci listopadu 2023 ve spolupráci s ministerstvem školství pro výchovné poradce základních škol ke změnám v přijímacím řízení. "Kromě uvedených seminářů se zástupci našeho oddělení zúčastnili i několika setkání výchovných poradců v regionech, popřípadě v některých středních školách," řekl Lechmann.

Podávání přihlášek v elektronické formě by mělo proces zrychlit, střední školy však nadále počítají s tím, že část rodičů odevzdá přihlášky v papírové podobě. Pracovníci školy pak budou muset informace do systému zapsat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, školy, internet, střední, přijímací, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v hradeckém kraji nabízejí pomoc se zorientovat v novém systému přihlášek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.