Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jičín udělá rekonstrukci dvou ulic ve čtvrti Nové Město za 336 milionů

Šestnáctitisícový Jičín by chtěl na přelomu letošního a příštího roku začít s rozsáhlou rekonstrukci ulic Ruská a Poděbradova ve čtvrti Nové Město za odhadovaných 336 milionů korun. Investici, která by měla být největší v novodobé historii města, radnice chystá déle než deset let. Zastupitelé města schválili závazek financování stavby ve výši 273 milionů korun v letech 2024 až 2027.

Úsek určený k přestavbě je dlouhý asi jeden kilometr a je páteřní komunikací vedoucí přes Nové Město. "Komunikace je zchátralá, inženýrské sítě jsou dožilé. Dopravně je ulice nepřehledná, parkování nemá řád," řekl Jireš. Kromě nové silnice a chodníků dostanou ulice nové inženýrské sítě, zeleň, mobiliář, vzniknou tři kruhové objezdy, místa k parkování. Stavbaři vybudují také retenční nádrž pro srážkové vody.

Lidé v Jičíně budou muset počítat s tím, že stavba značně ovlivní dopravu v celém městě. Přes Ruskou a Poděbradovu ulici vede jedna z výpadových silnic z města směrem k obchvatu.

Na financování poměrně složité stavby se vedle města Jičína budou podílet i Královéhradecký kraj a Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín. Město by mělo uhradit přes 170 milionů korun, kraj přes 90 milionů korun a vodárny přes 70 milionů korun. Radnice by na financování chtěla získat dotaci z evropského programu IROP.

"V současnosti je vydáno územní rozhodnutí, je zpracována projektová dokumentace pro provádění stavby a probíhají řízení o povolení stavby na vybrané stavební projekty. Všechny tři účastnící se subjekty nyní připravují výběrová řízení na zhotovitele," řekl mluvčí radnice Jan Jireš. Stavební práce by se mohly naplno rozběhnout na začátku roku 2025. Dílo by mohlo být po etapách hotové na konci roku 2026.

Hlavní současnou investicí Jičína je stavba sítí, cest a veřejných prostranství pro novou obytnou čtvrť na místě bývalých kasáren. Za téměř čtvrt miliardy korun ji od března 2022 buduje sdružení firem Eurovia CS a Stavoka Kosice. Stavba by měla být hotová v létě 2025.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Olomouc

Štítky ČR, správa, stavby, silnice, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín udělá rekonstrukci dvou ulic ve čtvrti Nové Město za 336 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.