Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hořice budou pokračovat v opravách Hirschovy vily. V současné době je v dezolátním stavu

Hořice na Jičínsku chtějí přebudovat zchátralý objekt Hirschovy vily na denní stacionář a odlehčovací službu pro zdravotně postižené a seniory. Vilu, která stojí v centru města, nechal na konci 19. století postavit továrník Bedřich Hirsch. V současné době je nepoužitelná a neobyvatelná. Zastupitelstvo proto souhlasilo s pokračováním oprav. Jak současné prostory vypadají? Na to se můžete podívat v naší galerii.

„Detailní komentář asi není potřeba. Vězte, že nás čeká opravdu velmi, velmi náročná kompletní rekonstrukce celého objektu, který musí být do dvou let kompletně hotový,“ píše na webu města starosta Hořic Martin Pour (Hořičtí patrioti).  

Odlehčovací službu chce město postavit ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Denní stacionář Klokan. V současné době stacionář slouží pro postižené. Po rekonstrukci se rozšíří o služby odlehčovací služby.   

Kapacita stacionáře se rozšíří na 32 míst, a to na 24 míst pro mentálně postižené a na osm míst pro seniory. Odlehčovací služba bude mít 12 lůžek.  

Hořická radnice odhaduje, že kompletní rekonstrukce vily by mohla vyjít na 111 milionů korun. Samotná přestavba by měla trvat zhruba 22 měsíců. Hotovo by mohlo být do poloviny roku 2025. 

Jelikož jde o jednu z největších investičních akcí, je třeba využít dotace. Zastupitelstvo však muselo rozhodnout, zda se pustí do rizika. Za nesplnění termínu by radnice musela zaplatit penále ve zhruba stejné výši původního čerpání. Prakticky to znamená, že by se město mohlo dostat do situace, kdy bude třeba zaplatit 160 milionů korun.   

GALERIE: Jak vypadá Hirschova vila v Hořicích?

Pondělí, 21. srpna 2023, 15:51

GALERIE: Jak vypadá Hirschova vila v Hořicích?
GALERIE: Jak vypadá Hirschova vila v Hořicích?

Ohodnoť článek

Foto město Hořice

Štítky Hořice, vila, oprava, okres Jičín, Hirschova vila, dotace, zastupitelstvo, obrazem, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hořice budou pokračovat v opravách Hirschovy vily. V současné době je v dezolátním stavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.