Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

STAN, TOP09, HDK a LES mají koalici v hradeckém kraji. Chtějí deset mandátů

Zástupci hnutí STAN, strany TOP 09, Hradeckého demokratického klubu (HDK) a strany LES dnes v Hradci Králové podepsali koaliční smlouvu pro podzimní krajské volby v Královéhradeckém kraji. Lídrem kandidátky bude náměstek hejtmana pro ekonomiku Rudolf Cogan (STAN). Cílem koalice je získat osm až deset mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Uvedli to představitelé koalice po podpisu dohody.

"Koalice nám dává smysl z hlediska programových zásad," uvedl krajský předseda TOP 09 a poslanec Matěj Ondřej Havel. Za realistický označil zisk osmi mandátů. "Podle průzkumů, které jsme si teď nechali zadat, se zdá, že deset mandátů není úplně nerealistická výše," řekl Havel.

K programu si čtyřkoalice v březnu uspořádá programovou konferenci. Již dnes je podle Cogana jisté, že bude klást důraz na obnovu krajských silnic a moderní nemocnice, domovy seniorů a střední školy.

Případnou povolební koalici čtyřkoalice podle Havla neuzavře s ANO a SPD. Nyní jsou všechny strany čtyřkoalice součástí krajské vlády v čele s ODS.

O obsazení dalších míst na kandidátce budou jednotlivé strany ve svých orgánech nyní jednat. Celou kandidátku by měly představit ve druhé polovině března. Z prvních dvanácti míst STAN podle koaliční dohody obsadí pět míst, HDK dvě místa a pět míst bude obsazeno lidmi, které společně nominují TOP 09 a LES.

STAN si již v prosinci zvolil lidi na čelo kandidátky na místa, která mu připadnou. Na čtvrtém místě koaliční kandidátky by za STAN měl kandidovat starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý. Na dalších místech by za STAN měli figurovat předseda hradecké STAN Pavel Bartoš a starosta Chlumce nad Cidlinou Vladan Kárník.

Při minulých krajských volbách kandidovaly STAN a TOP 09 proti sobě. TOP 09 byla v koalici Spojenci pro Královéhradecký kraj, jejímiž členy byly ještě HDK a LES. Nyní tuto koalici rozšiřuje hnutí STAN, které v roce 2020 bylo součástí vítězné koalice s ODS a Východočechy. "Pro mě je to návrat domů, již v roce 2012 jsem kandidoval jako lídr kandidátky TOP 09 s podporou Starostů. Tyto vazby se nikdy nezpřetrhaly. Je přirozené, že jsme se vrátili k topce," řekl Cogan.

Při minulých volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši získala za 23,5 procenta hlasů 12 mandátů, z nichž tři místa obsadili nominanti hnutí STAN. Koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj získala před čtyřmi lety čtyři mandáty.

Královéhradecký kraj vede od posledních voleb koalice čtyř subjektů, koalice ODS, STAN a Východočeši, dále Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro Královéhradecký kraj. V 45členném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů. V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP 09

Štítky ČR, volby, STAN, TOP 09, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evžen Zvolánek

Havel je magor!

Úterý, 30. ledna 2024, 17:20Odpovědět

Evžen Zvolánek

Teplá buchta a ten debil z Topky nikdy!

Úterý, 30. ledna 2024, 17:18Odpovědět

STAN, TOP09, HDK a LES mají koalici v hradeckém kraji. Chtějí deset mandátů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.