Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Krkonoších a Orlických horách lyžovaly desítky tisíc lidí

V Krkonoších a v Orlických horách o víkendu lyžovaly desítky tisíc lidí. Zejména dnes lyžaře a turisty do hor lákalo slunečné počasí s teplotami kolem nuly. V sobotu bylo pod mrakem a foukal silný vítr, například lanovka na Sněžku byla mimo provoz na obou úsecích. Dnes vítr provoz lanovek neomezoval. Hlavní střediska nabízela velmi dobré podmínky k lyžování.

Dnes dopoledne turisté a lyžaři auty zaplnili parkoviště v horském sedle pod Šerlichem na hřebeni Orlických hor. Aby neukáznění řidiči neparkovali u silnice, dopravu tam řídila policie. Lyžaři zaplnili i většinu parkovišť v hlavních střediscích v Krkonoších, například v Janských Lázních, Černém Dole a Špindlerově Mlýně.

"Do Špindlerova Mlýna o víkendu dorazilo deset tisíc lyžařů. V sobotu ráno nám provoz komplikoval vítr, lanovky se však podařilo uvést do provozu. Dnešek byl slunečný a stejně takový by měl být i začátek týdne," řekla mluvčí špindlerovského skiareálu Vendula Kalenská.

Ve Špindlerově Mlýně je v provozu celý areál, otevřeno je 20 sjezdových tratí o celkové délce téměř 30 kilometrů. Leží na nich od 70 do 125 centimetrů sněhu. Od pátku je každý den večerní lyžování na lanovce a sjezdovce Hromovka, od minulého týdne si lyžaři mohou zkusit měřený slalom na sjezdovce Hřiště ve Svatém Petru.

Do SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou o víkendu přijelo za lyžováním a turistikou asi 15 tisíc lidí. "Zvláště dnes byly podmínky ideální. Příští týden, kdy ještě nejsou jarní prázdniny, bude na sjezdovkách ve všední dny volněji," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. V šesti střediscích SkiResortu mají lyžaři k dispozici 46 kilometrů sjezdovek s 50 až 140 centimetry sněhu. Běžkaři mohou v okolí areálů vyrazit na 90 kilometrů upravených tras. Večerní lyžování SkiResort nabízí na Černé hoře a v Peci pod Sněžkou.

Kvalitní lyžování je i v hlavních střediscích Orlických hor v Deštném a v Říčkách. "Po sobotním předání cen vítězům 62. ročníku Skiinterkriteria byl dnes provoz areálu bez jakéhokoliv omezení. Navíc se uklidnil vítr a nastoupila jasná obloha. Sníh na sjezdovkách byl přimrzlý," uvedli vlekaři z Říček. V Deštném jezdí obě lanovky a na sjezdovkách je asi 80 centimetrů.

Kompletně v provozu je i středisko v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem v Pardubickém kraji. Přes deset kilometrů sjezdových tratí pokrývá 60 až 100 centimetrů sněhu. Ve vrcholových partiích je upraveno 51 kilometrů běžkařských tras, uvedli provozovatelé střediska.

Na hřebenech Krkonoš je 130 až 160 centimetrů sněhu. V sobotu lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo z druhého na první stupeň, tedy nejnižší z pětibodové škály. Při prvním lavinovém stupni jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa bývají ojediněle.

Na hřebeni Orlických hor nyní leží asi 30 centimetrů sněhu.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, Pardubický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších a Orlických horách lyžovaly desítky tisíc lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.