Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Oprava hradeckého Gymnázia Boženy Němcové spolkne skoro třicet milionů

Královéhradecký kraj zahájí v únoru rekonstrukci fasády historické budovy Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové. Práce na fasádě, obnovení venkovních schodišť a další úpravy vyjdou na více než 27 milionů korun a stavbaři budou pracovat za provozu školy.

Hradecké Gymnázium Boženy Němcové je příspěvkovou organizací kraje. "Zahájení stavebních prací plánujeme v druhé půlce února 2024 a měly by být hotové zhruba za rok a půl. Za projektovou dokumentaci, opravu fasády, zrušení přístřešku a obnovení venkovních schodišť kraj zaplatí 27,3 milionu korun bez DPH," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Stavební úpravy zahrnují také zazdění východu do dvora a zbourání přístřešku. Stavbaři zároveň rozeberou všechna venkovní schodiště, která obnoví do původního provedení. Podle zástupců kraje bude nezbytné také ošetření pískovcového soklu na celém objektu, který potřebuje očistit, odsolit a poté napustit hydrofobizačním prostředkem.

"Kamery, čidla a osvětlení firma může umístit na fasádu až po vydání závazného stanoviska orgánu památkové péče," uvedla Svatoňová. Fasádu historické budovy gymnázia tvoří různé zdobné prvky, proto její obnovení podléhá přísným kritériím památkové péče. "Dělníci nejprve odstraní původní nátěr fasády, osekají fasádu na kritických místech a mechanicky ji očistí. V některých místech bude potřeba omítku doplnit a provést opravy zdobných prvků," uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Gymnázium Boženy Němcové v Hradci Králové vzdělává 530 žáků v 18 třídách. Škola nabízí šestiletý typ studia a její prioritou je výuka matematiky, českého jazyka a cizích jazyků.

Novorenesanční budova byla postavena na konci 90. let 19. století podle projektu Václava Bahníka a Tomáše Suhrady. Uměleckou výzdobu včetně štukatérských prací zajistila firma Jiřího Říhy. Budova současného gymnázia, původně budova obecných a měšťanských škol, je rozsáhlým historizujícím stavebním komplexem na křížení Pospíšilovy třídy a Šimkovy ulice, vyplynulo z informací Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GYBON

Štítky ČR, školy, stavby, správa, střední, Hradec Králové, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava hradeckého Gymnázia Boženy Němcové spolkne skoro třicet milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.