Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocnice v Náchodě zavádí nový způsob třídění pacientů na pohotovosti. Dělí je do pěti kategorií

Oblastní nemocnice v Náchodě sice ještě nemá vybudovaný urgentní příjem, ale už nyní zavádí některé ze systémů. Jednou z novinek je například dělení pacientů, kteří přichází na urgentní příjem. Kromě toho došlo k přestěhování interní ambulance a také vybudování místnosti s takzvanými expektačními lůžky.

Systém pro rozdělování pacientů na urgentním příjmu se nazývá Emergency severity index. V praxi jde o matematický algoritmus, který rozděluje pacienty podle toho, jak je jejich stav závažný.  

„Pacient je dle tohoto systému rozdělován do pěti kategorií podle závažnosti stavu. Pacienti v ohrožení života, tedy nejvyšší prioritou, jsou pak vyšetřeni logicky dříve než ti, kteří přicházejí s méně závažnými, nebo neakutními obtížemi – například pro předpis receptu na lék,“ uvádí v tiskové zprávě primář urgentního příjmu David Tuček

Zavedení tohoto systému si vyžádalo dílčí úpravy v areálu nemocnice. Do doby, kdy nebude mít nemocnice vybudovaný nový urgentní příjem, došlo k přestěhování akutní interní ambulance z horního areálu do dolního. Konkrétně do pavilonu D. 

Vznikl tak prozatímní urgentní příjem, ve kterém jsou k dispozici ambulance chirurgie, traumatologie, rentgen nebo ultrazvuk. Kromě toho bezprostředně navazuje na urologické, neurologické a ORL oddělení.   

Kromě toho nemocnice zřídila i místnost s takzvanými expektačními lůžky. Jde o lůžka, která jsou určená pro pacienty s krátkodobou hospitalizací do 24 hodin. Používají se například ve chvíli, kdy je pacientovi nutné podat kapačku.  

„Nově používáme jednotný typ transportního lůžka na všech ambulancích a úsecích Emergency. Pacienta tedy není potřeba překládat z lůžka na lůžko a od vjezdu až po cestu na vyšetření či hospitalizaci je ležící pacient na jednom jediném lůžku, bez nutnosti překládání a manipulace,“ doplňuje primář Tuček. 

Nemocnice upozorňuje na fakt, že vybudování urgentního pavilonu D je provizorním řešením. Nový urgentní příjem vybuduje Královéhradecký kraj v pavilonu A. „Po rekonstrukci budou tyto prostory odpovídat potřebám moderního urgentního příjmu,“ uvádí v tiskové zprávě ředitel nemocnice Jan Mach

Součástí projektu plánovaného urgentního příjmu v pavilonu A je i úprava venkovního prostoru, mírné rozšíření parkovacích míst, vybudování nové příjezdové komunikace pro sanitky a zřízení centrálního vstupu do nemocnice. V prostorách bývalého oddělení ARO bude nově recepce a centrální evidence pacientů vstupujících do nemocnice, čekárna a navazující prostor pro nízkoprahový příjem. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZHKHK

Štítky pacient, nemocnice, Náchod, pavilon, Královéhradecký kraj, Emergency Severity Index

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Náchodě zavádí nový způsob třídění pacientů na pohotovosti. Dělí je do pěti kategorií  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.