Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budova náchodské radnice oslavila stodvacáté výročí

Náchod si připomněl 120. výročí budovy radnice. Lidé se mohli vrátit v čase a nahlédnout, jak to tehdy vypadalo a jak se budova, která v současné době slouží městské samosprávě, změnila.

Den před slavnostním otevřením budovy se město ozdobilo do praporů v národních barvách, ve večerních hodinách před radnicí zahrála městská kapela, celé náměstí se zaplnilo nadšeným obecenstvem a dětem ve školách byly na den uděleny prázdniny.

Ve čtvrtek 21. ledna 1904 ráno oznamovaly rány z hmoždířů, že nastal tak dlouho očekávaný sváteční den. V ulicích i na náměstí zavládl čilý ruch – pozvaní hosté a další široká veřejnost přicházeli k obecnímu domu, který sloužil provizorně jako sídlo úřadu, aby se s ním rozloučili. Za prokázanou službu „poděkoval“ i stávající starosta města Josef Bartoň st. Odtud se slavnostní průvod vydal do kostela sv. Vavřince. V čele kráčel starosta města s dalšími pozvanými váženými hosty, zástupci státních a samosprávných institucí, následovanými městským zastupitelstvem, učiteli a členy spolků. Poté za zvuku slavnostních fanfár pokračoval průvod k nové radnici a v její nádherně vyzdobené zasedací síni jako první promluvil starosta Bartoň, který především radostně kvitoval dokončení stavby.

V následujících 120 letech od slavnostního otevření radnice se zde událo mnoho důležitých okamžiků, které mnohdy i zásadně rozhodovaly o budoucnosti našeho krásného města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Náchod

Štítky Náchod, radnice, budova, výročí, ČR

Budova náchodské radnice oslavila stodvacáté výročí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.